Friday, May 03, 2013

Like a Virgin
















Setiap kali bila masak bubur Hamza aku akan letak sikit Extra Virgin Olive Oil (EVOO)
aku pakai Naturel Organic Extra Virgin Olive Oil
kiranya macam renjis2 dipilis je la tak payah banyak
kacau dalam bubur and letak dalam termos

Why Extra Virgin Olive Oil?
1. Olive Oil yang pertama - natural - cold pressed
2. Olive oil yang tak diproses and no heat is used to obtain the EVOO
3. EVOO ada monounsaturated fats- help lower bad cholesterol
4. Bagi "good fat" kat baby and help bone growth-
    memang recommended untuk baby premature for good weight gain
5. Segala mala vitamin ada dalam EVOO yang ada antioxidant
6. Good for brain and help prevent asthma
7. Senang lawas kan perut baby- tapi jangan letak banyak kang ceri beri pulak

No doubt EVOO memang the best, healthiest oil untuk baby
jarang sekali ada alergic reaction to baby
soalannya sekarang bila kita start menumis2...adakah sesuai pakai EVOO?
I heard that EVOO tak sesuai pasal bila panas dia jadi toksik
Lisa pun share info yang sama dalam komen entry lepas
also read about this from some of the mommies blog yang aku stalk

So I made some research dekat google.
memang banyak sangat artikel ada yang kata toksik ada yang kata elok je
dia deep fry pakai EVOO sampai dah beranak pinak sihat je tubuh badan
even western and Mediterranean pun berbalah-balah pasal ni
because Mediterranean memang guna olive oil their whole life 
kaya bebenor dorang ni kan

My conclusion lepas dah baca semua point dalam article:
1. No specific research atau evidence mengatakan EVOO bila fry akan jadi toksik
2. ANY oil yang kita fry dengan temperature yang tinggi akan keluarkan toksik
 tu sebabnya deef fry food tak elok untuk kesihatan.  
and the more reason why you SHOULD NOT fry your oil more than twice. 
lagi banyak kali pakai, lagi toksik minyak tu. bila kita makan kat kedai tu redha jela kan
ntah berapa puluh kali dia pakai minyak goreng tu..heheheh

3. Its always good to use EVOO as dressing - renjis dipilis je...baru la kita optimum
benefit kesihatan tu. Pure Olive oil ni dah process so kalau pakai untuk dressing khasiat
dia kurang sikit but still better laa dari Palm oil minyak cap buruh kita tu

4.Kalau nak tumis bawang pakai EVOO takde masalah.
EVOO ni dia punya smoke point very low hence it burns easily so flavour dia agak kuat
and sometimes effect rasa masakan.
So kalau nak tumis bawang untuk baby food pakai EVOO should be ok
as long api tak kuat and tumis kejap sahaja- not overheated
ada yang kata don't use EVOO yang dah burn beyond smoke point 
sebab masa tu lah dia release toxin.
(smoke point: masa minyak tengah berasap2 kepanasan)
Palm oil minyak cap buruh yang kita pakai tu smoke point dia tinggi
so nak belasah goreng ikan, ayam ke apa takde masalah

5. remember the rules: any frying oil will release toxic eventually
some people even said it's too expensive to fry using olive oil
and benefit dia pun dah kurang ..kira dah sama macam pakai minyak lain je
but EVOO is still the best oil of all.

whatever it is terpulang kepada masing-masing
now aku dah clear tentang nak guna Extra virgin ke pure olive oil
for me, untuk kita yang dah berpuluh2 tahun makan fried food ni 
takdelah nak kisah mana pun sebab aku memang tak pakai olive oil for deep fry
Minyak cap helang/ buruh/ saji jugak aku belasah
kalau konon2 rasa nak sihat sikit aku pakai sunflower oil
but for our precious baby, 
I think the best is just to drizzle EVOO dalam food yang dah panas
kalau nak tumis, make sure the oil is not overheated 

Kisahnya sama jugaklah to boil or to steam?
pilihan di tangan kita.
































btw aku dah try rosemary chicken marinade yang cik hazz kita suggest tu
memang sebijik rasa macam resepi yang aku share dulu 
so lepas ni pakai McCormick rosemary chicken marinade jelah 
pasal lagi senang dan confirm jadi..hahah
pastu aku berjaya jumpa apetina dekat jusco 
oh dear memang sedap makan dengan salad sampai tak cukup2 salad aku tu
aku rasa satu box apetina boleh makan untuk 4 serving of salad
cheese cube dia banyak sangat
Yesterday aku try pulak cajun marinade chicken
ohh I fell in love instantly
cuma tak berapa spicy la untuk cajun so aku boh paprika and cayenne
plus garlic beberapa ketul dan bawang holland
of course drizzle some olive oil
makan sama creamy mashed potato (again) and butter asparagus
surfacing pun suka yang amat 
pasni boleh buat selalu

anywhooo 
2 hari lagi 5 MEI
selamat mengundi kepada semua rakyat malaysia yang mendaftar
Pilihlah dengan hati dan conscience yang waras dan yakinlah dengan pilihan anda
Pilihlah untuk generasi akan datang
untuk anak-anak kita
undi adalah rahsia:)

aku akhiri entry ini dengan quote
HASTALAVISTA BEBEH
(ost Terminator berkumandang)

I'll be back!




10 comments:

Umie Aisya said...

Haha xleh blah ah hamza!ok now i dh clear which olive oil is the best for baby.boleh la g beli.thanks for your info babe!
Share recipe pls! Muehehe

cha said...

haish tak sabar i nak try. harap2 adala jual kat tempat i.

ooo hensem menantu mommy haha

Cik Hazz said...

macho hamza! hehe.. good info on EVOO. i pun guna EVOO for Hana & klu masak italian food. tp tu lah, kdg trlebih risau sbb prnah baca org kp jd toksin tu. Haii, tawakkal je lah. huhu.
i yg x suka cheese pun blh fall in love dgn apetina tuh. jd rajin nak ratah salad mkn dgn apetina. hihi. mmg byk. selalu 1 box blh makan 3 x dinner. ;)
mashed potato buat sendiri eh? ada resepi ke? lupa ahh, nak kena godek2 ur entry blk. mcm prnah nmpak. nak buat mac & cheese smpai hrni xdpt2 nak cari masa. ngeh3..

Asz Miza said...

Lela..pe beza pure olive oil dengan EVOO eh? Ke sama je?

Btw my tekak tak kena ngan rosemary chicken tp yg u punya recipe ok plak i rasa..hahah..maybe rosemary punya bau too strong kot..

I prefer cajun marinade tu..lagi satu i try buffalo wing punya hickory bbq flavour..not bad..

LisaLisut said...

Yay! Ada facts lg br la xwas2 . I skrg tumis pkai unsalted butter je. Haha. Drizzle extra voo lps dh msk. Tp tu pn all lupa -___-

Ko kalau msk western no1 kan haha. Smgt je citer psl rosemary dgn mashed potato segala. Geram aku tgk. Laparrrr.

BAIZURA NATASHA said...

Thanks atas pencerahan evoo ne. I mls nak research. Hahaha. I pn x pnh deep fry pakai olive oil. I x kaya owh. Tp utk baby nnt, i sanggup invest lebih

BAIZURA NATASHA said...

Oh... Kacaknya hamza

Sicness Surfacing said...

umie:
yeah sharing is caring :) takdela kita ragu pasni

cha:
market hamza menjadi nampaknya nak menawan hati bakal mak mertua..hahaha

cik hazz:
mekasih sangat share pasal apetina sebab sedap gila wey..hahaha...mashed buat sendiri sebb senang ada resepi sekali ngan ayam haritu..i ada gak simpan stok instant kot takde kentang holland..hehe...

miza:
pure olive oil dia dah degrade sebab dah proses ..yang extra virgin ni dia tak proses, so minyak yang pertama tu kita dapat that's why dia elok renjis macam tu je..
cajun marinade tu sedap kan..cuma kena bagi extra pedas sikit baru la texmex..hahah

lisa:
u pakai unsalted butter jenis apa lisa? i dok cari adoi susah betul nak jumpa kat kat area umah ni..kena pegi giant baru ada...haha western yang itu2 jela aku boleh...kalau suruh masak lain hampas...

bai:
no problemo...i nak renjis2 masak burger pun berkira nak pakai evoo..haha..but my ummi and ayah minum setiap pagi EVOO 1 sudu sebelum makan apa2 untuk kesihatan badan :)hamza pun rambang mata ni banyak betul kawan2 blogger ummi ni anak dara cun2..haha


Sicness Surfacing said...

umie:
yeah sharing is caring :) takdela kita ragu pasni

cha:
market hamza menjadi nampaknya nak menawan hati bakal mak mertua..hahaha

cik hazz:
mekasih sangat share pasal apetina sebab sedap gila wey..hahaha...mashed buat sendiri sebb senang ada resepi sekali ngan ayam haritu..i ada gak simpan stok instant kot takde kentang holland..hehe...

miza:
pure olive oil dia dah degrade sebab dah proses ..yang extra virgin ni dia tak proses, so minyak yang pertama tu kita dapat that's why dia elok renjis macam tu je..
cajun marinade tu sedap kan..cuma kena bagi extra pedas sikit baru la texmex..hahah

lisa:
u pakai unsalted butter jenis apa lisa? i dok cari adoi susah betul nak jumpa kat kat area umah ni..kena pegi giant baru ada...haha western yang itu2 jela aku boleh...kalau suruh masak lain hampas...

bai:
no problemo...i nak renjis2 masak burger pun berkira nak pakai evoo..haha..but my ummi and ayah minum setiap pagi EVOO 1 sudu sebelum makan apa2 untuk kesihatan badan :)hamza pun rambang mata ni banyak betul kawan2 blogger ummi ni anak dara cun2..haha


LisaLisut said...

sorry br baca. unsalted butter brand anchor