Wednesday, May 15, 2013

Pneumococcal Vaccine























Mother's day
First time sambut diri sendiri as a mother walaupun anak belum pandai wish lagi
husband tak wish sebab dia memang bukan yang concern sangat
pasal mothers fathers day ni
tapi bila tau, dia kata "takpa hari-hari adalah hari ibu"...
hahah ayat cliche kan
called my mom on sunday and dia kata dia ada lump
aku risau suruh dia check klinik esoknya
sebab aku dulu pernah ada lump masa umur 24 camtu
siap kena pegi HKL sedut air kat lump tu a few times
aku sepatutnya kena operate buang lump sebab memang besar dalam 4cm tak silap

ayah aku ni traditional practioner
hari-hari suruh aku sapu putik kelapa yang diparut pada bontot pasu dan juga biji tahi kelawar
(biji tahi kelawar ni  sebenarnya biji buah yang kelawar makan
biasanya dijumpai bawah pokok manggis)

masa aku pergi check nak operate doc semua surprised lump aku hilang
dia kata apa yang aku buat sampai hilang?
takdela aku sebut pasal perubatan tradisional ni kan but lucky me tak payah operate dah :)
and until now aku akan check frequently to make sure takde lump
terbabas cerita
alkisahnya mak aku pergi check, doc kata takde apa just normal kalenjar macam bengkak sikit
pheww legaaa
kita sebagai perempuan ni kena selalu alert sebab breast cancer ni mengancam nyawa
talking about cancer,aku belum buat pap smear
need to do it soon.


Pneumococcal Vaccine
Rabu 8 Mei ada checkup hamza dekat KK
pagi tu aku bawak dia pergi Klinik Pakar Kanak-kanak Shanaliza Wangsa Maju
untuk his first jab of Pneumococcal vaccine
sebenarnya kesedaran dah ada sejak dia 3 months lagi
tapi kesedaran lebih kuat bila dia masuk hospital
tapi terlambat sikit lah buat
masa nak inject hamza ada selsema sikit
PAED ada buat penerangan  then inject
hamza nangis kejap je pastu dia horey2 melompat
paed kata tak demam, tapi hari ahad hamza telah demam suhu dalam 37.8c

seronok betul dia main menda ni





















until now hamza masih demam tapi malam je and usually nak dekat2 time makan ubat
demam on off la
ummi sangat risau
sebab demam sekarang ni tak boleh ambik mudah dah
lepas inject jugak hamza kena cirit2 start hari jumaat - 5x sehari
sampai lah semalam selasa baru dia kurang beri2
nak kata alergic apa2 makanan takde jugak sebab aku bagi semua makanan yang biasa je
but aku stop bagi prune and EVOO supaya perut dia tak terlalu lawas
don't know adakah ini reaction from injection ke apa
anyway cost vaccine RM260 and 2nd dose next month bila umur dia 9 months
baby bawah setahun kena ambik 3 kali injection

for me, vaccine ni amat penting
sebab bacteria coccuss ni banyak jenis banyak group
especially untuk anak-anak yang dihantar ke nursery/ babysitter
yang bergaul dengan selain ahli keluarga
untuk yang anti-vaccine,
takmau komen pasal ni hak masing-masing- anak masing-masing
but baca lah artikel ini 
and just ponder, apakah apa yang kita buat akan memberi kesan kepada orang lain
direct or indirectly

anyway hamza berkenan betul sama kuda biru tu
umminya dah gatal tangan nak google mana boleh beli murah-murah
kalau ada info sharing-sharing la ye :)

6 comments:

Cik Hazz said...

Hana setiap kali ambik vaccine, mlmnya mesti demam. tp sehari je lah. Xprnah cirit birit. Hopefully Hamza will get well soon yer. Kuda tu tak pernah lg nmpak org jual online. selalu nmpak kat hospital jer bila bwk hana checkup. heee..

LisaLisut said...

Glad u took the jab. Dlu masa i ckp i took d jab kt blog ada few feedback i dpt. mcm certain org xksh pn sgt. I mcm papejelah anak aku. Cz hannah took d jab early since 2 months. Last dose ms dia 1 yr nt huhu.
Apsal ttbe i rasa hamza dh dewasa ni??! Hehe
Rs mcm br tgk gmbr dia ms 2 3 bln dlu ttbe dh bsr dh ank bjg ni

Asz Miza said...

Lela, kalau tengah demam on off boleh g amek ke? I risau gila la Ammar dah nk masuk 3 hari camtu..da la panas kepala je..pg td check temp plg tggi 38.4 kot...husband ajk g spital tp i mcm malas..jap g tghari i nk balik nk bwk g spital pastu nk bwk g cucuk coccal tu..

Fara Atiqah said...

Babe, kalau nk cr toys murah pegi kat jalan raja laut. dekat chow kit tu. sana ada banyak kedai..so ko boleh la cari kuda biru tu..banyak diff compare dengan beli kat shopping complex atau tmpt lain..

Sicness Surfacing said...

cik hazz:
sama lah hamza mesti demam gak tapi usually sehari je..ni kalau berhari2 viral fever lah...i ada check online ni ada macam2 jenis rocking horse ni tapi harga belum mari..haha

lisa:
i sebenarnya tau pasal jab ni lepas baca entry u..haha sebab i kan bawak hamza check kat kk..so vaksin2 lain tak berapa tau...i pun hamza macam nampak dewasa seminggu dua ni..macam dia memanjang and mengurus sikit..hahaha

miza:
i tak sure demam boleh ke tak jab, u kena tanya paed...tapi paed ni kata selsema ok je...sama la kita ni demam on off risau sangat kan..bila malam time dia tak aktif tu panass kepala..kalau siang ok je hilang demam..nasib dia dah takde demam tinggal selsema and batuk je..

fara:
thanks babe for the info
apa nama kedai tu eh..haha nampaknya zul kena pergi sendiri beli..sejak ada hamza aku dah tak pergi jalan area situ..hahah...

Umie Aisya said...

eh mcm plan lak hamza amek jab hari sabtu sbb safiyya pn sama.hihi.lps cucuk tu ktrg bg ubat demam siap2.alhamdulillah x demam