Tuesday, May 14, 2013

You Wanna Make a Memory

Recently, kita semua dikejutkan dengan pemergian anak kesayangan mommy erina,
arwah Aqil Hamzah
sangat cepat semua berlaku
bila aku baca latest entry erina tentang arwah,
aku menangis tersedu-sedu sampai bengkak mata
nasib baik aku kat rumah masa tu
sampai surfacing risau dia kata kenapa terlalu sedih ni

walaupun kita tak saling mengenali
tak pernah bertegur sapa atau berbual secara 'komen'
tapi pemergian arwah Aqil memberi impak yang besar kepada aku
dan aku pasti kepada mommy lain jugak
sebabnya arwah aqil turut 'membesar' dihadapan mata kita
ceritera dan keletahnya dirakamkan oleh erina
secara tak langsung,
anak2 blogger yang kita baca dan stalk everyday ni dah rasa macam anak sendiri
walaupun tak kenal
aku kagum dengan ketabahan erina sekeluarga
aku tak tau aku akan mampu setabah itu
Al-Fatihah kepada Aqil Hamzah
bahagia menanti ibubapanya disamping Allah SWT di syurga

dulu masa aku belum kawin
kalau tengok drama kat tv part kalau perempuan nak deliver ada problem
pastu doctor tanya nak pilih emak atau anak
pastu emak tu mesti secara cliche akan jawab
"selamatkanlah anak saya doktor, biarlah nyawa saya diambil"
selalu aku akan rasa ..laa selamatkan isteri dia lah..nanti dia boleh beranak anak lain

Bila dah ada anak ni baru aku tau sebenar2nya perasaan sebagai ibu
dan aku tau aku juga akan jawab
"selamatkan anak saya doctor, biarlah nyawa saya sebagai ganti"
sebabnya seorang ibu takkan mampu melihat anaknya pergi dahulu
kalau anak sakit, biarlah sakit itu dipindahkan kepadaku
kerana seorang anak itu unik, hanya satu, tiada yang lain, tiada ganti
setiap anak itu berbeza
hanya insan terpilih sahaja yang mampu menghadapi dugaan sebegini hebat
Semoga erina sekeluarga terus tabah.

aku nak share, one of my favourite song "Fix you" by Coldplay
Lagu ni written by coldplay frontman, chris martin
supaya wife dia, Gwyneth Paltrow boleh deal dengan kehilangan bapak dia, bruce paltrow
even sound organ tracks dalam lagu ni menggunakan old keyboard kepunyaan bapak gwyneth
what i love most about this song is not just the beautiful melodi
but also lyrics dia yang sangat honest, sangat tepat..every words means a lot



When you try your best but you don't succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down your face
And I

Tears stream down your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down your face

And I
Lights will guide you home
And ignite your bones And I will try to fix you

source

6 comments:

LisaLisut said...

i pn sll ckpcmtu dlu: laaa slmtkan emak la.nt beranak lain.

gagagaga.

tp.tp.tp bila dh ade anak sndri. xpk cmtu dh.uhuhuhuh

Asz Miza said...

sejak kes aqil ni..i slalu sedey..wlpn tak knal erina..xpnh jumpa..tapi bagi kesan sangat2 kat i. i baca entry erina kat office cam nak gila tahan air mata..kang orang opis ingat i ni emo tetiba plak..

i x amek lg vaksin pneumococcal tu..ish asyik tangguh je.

BAIZURA NATASHA said...

I pun tak pernah komen or follow blog Erina tu sblm ne. Tp lps dpt tau psl Aqil, I pun sedih. Ya Allah, syurga tempatnya.

Ohhh. Meaningful gile lirik lagu tu.

Cik Hazz said...

sejak2 jd mak ni, bila anak org lain tak sihat, kita pun tumpang rasa yg sama. Sebak baca entry erina.. Al-fatihah buat arwah Aqil Hamzah.

Umie Aisya said...

I pn menangis.siap pegi toilet sbb masa baca tu i kt opis.gila sebak.mmg terbyg safiyya je.huhu

Sicness Surfacing said...

lisa:
tuhlah kan..i tak mampu dah bayangkan keadaan erina tu... i serius tak tabah macam tu

miza/ bai/ hazz/ umie:
sama la kita ..sejak ada anak ni memang hati cepat sayu je bila tengok anak orang sakit ke apa...
i bila drive pagi2 pegi keja masih teringat2 muka arwah aqil and pengalaman erina tu...cemana kan someone yang kita tak kenal boleh bagi impak yang amat besar dalam hidup..i baru je ambik last week first time untuk hamza vaksin tu..