Thursday, May 02, 2013

Solid Food for Love

2 sudu besar beras dapat banyak ni and habis

















So far hari-hari aku sediakan makanan untuk hamza
tak kira la simple ke apa
Cuma selalu time keluar la fail sikit aku tak sempat prepare
maka bila keluar kadang2 makan heinz botol tu

Sebelum ni aku google and stalk banyak blog cara penyediaan food untuk ibu bekerja
aku apply tengok mana yang sesuai

cara pertama:
1. blend beras untuk seminggu lepas cuci bersih and sangai atas api
2. masak bubur pakai slow cooker and masukkan frozen puree

bila masak aku tengok bubur tak cukup halus
satu hal aku nak blend pulak again
maybe masa 1st blend tak cukup halus macam tepung
so aku tak suka cara ni

Cara Kedua:
1. Basuh beras dan sangai sampai kering simpan dalam peti ais (buat stok seminggu)

aku suka gak cara ni tapi macam leceh la pulak nak sangai2 ni
lamaaa sangat nak tunggu betul2 kering atas api

Cara sekarang:
1. Rendam beras Basmathi dalam 2 jam (aku rendam pukul 9 malam)
2. Masak pakai slow cooker ( selalu aku letak ikan bilis or raisin)
3. Bangun pukul 5.30 pagi kalau nak masukkan sayur fresh mcm bayam ke apa (biar dalam 15 min)
4. Blender bubur dah masak
5. Panaskan atas api dalam periuk dan masukkan puree yang dah cairkan dari frozen siap2
 and masuk olive oil renjis je
    (kalau nak buat 2 jenis bubur aku panaskan balik asing2)
    contoh :
    - bubur dah blend pertama + puree labu+ puree carrot
    - bubur dah blend kedua+ puree cauliflower + puree sweet potato




bubur dah blend halus

panaskan atas api kecil
masukkan segala mala puree

















Untuk babysitter
Masukkan dalam Thermos untuk makan tengahari so dia warm sedap makan
untuk makan petang aku letak dalam bekas avent supaya bs boleh panaskan je dalam warmer
2 pinggan bertutup sekali dengan sudu
sipping cup (bs tak pakai dia senang pakai sudu je)
2 bip kain and bip plastik

Rutin preparation
aku suka cara sekarang sebab kurang step memasak
so far rutin aku bangun pagi pukul 5.30 kalau pakai sayur fresh
atau bangun pukul 5.50am kalau pakai puree frozen
penyediaan lebih kurang 30 minit siap steril botol basuh periuk bagai
6.30 cargas mandi, solat main sama hamza kejap
and off to work around 7.00-7.05am

setakat ni sekali je aku buat breakfast utk husband pasal tak sempat
ini namanya melebihkan anak ni..not good not good
ngeee kesian suamiku tapi dia tak kisah pun
he's not an early morning breakfast person
and dia bukan jenis minum air panas
dia makan around 9ish above or brunch heavy terus

contoh food hamza yang aku selalu dok ulang:
1. bubur+labu+ikan bilis+raisin
2. bubur+ sweet potato+ carrot
3. bubur+ ikan bilis+carrot+ potato
4. bubur+ pear+sweet potato
5. bubur+ broccoli+cauliflower+pear
6. bubur+bayam+ikan bilis
7. bubur+labu+pear+apple (favourite hamza)
8. Bubur+ betik+ raisin (aku tak suka la betik bau x sedap and bubur jadi cair)

buat masa ni aku stop bagi sweet potato premium warna purple
pasal bila bagi 4 hari terus beri2 dia keras berketul
so probably kena bagi sekali seminggu je
sweet potato lain dia ok
aku ni nak sangat letak kurma tapi tak jumpa pulak kat giant ke apa
yang jumpa kecik je dah dekat 50 ringgit kat cold storage...walaweh
Ikan aku nak introduce time 9-10 months
ayam aku hold dulu
seriau ni nak intro telur hopefully dia takdela alergic pasal telur ni protein yang baik
banyak omega

Ikan Bilis
ikan bilis ni standardla kena belah buang bahan hitam tu
and kena rendam dalam 2-3 jam untuk kurang salt dia
aku tak kuasa nak sangai and blend
aku buat dalam 3-4 ekor, belah, basuh,  rendam 2 jam and masuk terus masak dalam bubur
ada yang tak setuju pakai ikan bilis ni pasal dia dikeringkan
tapi aku letak juga penambah perisa

Tips
1. Frozen tahan 3 bulan - selalu aku buat weekly stock je
2. dalam Freezer tahan 48 jam
3. Raisin pakai warna hitam. yang kuning telah ada proses kimia untuk bagi warna tu
4. Brown Rice kena rendam 24 jam - refer sini
5. Rolled oat kena rendam dengan a few bahan - refer sini
Thanks vee for sharing kalau tak aku memang tak tau pasal rendaman-rendaman ini
6. Potato (white/ holland) tak digalakkan sebab kurang khasiat and another carbs to combine with rice
sweet potato is better
7. Pisang/ avocado/ betik tak payah steam
8. Refer la food chart kalau teragak-agak atau blur - 4 days rules applied
9. Kalau nak pakai butter cari yang unsalted
10. Kalau olive oil pakai extra virgin atau pure olive oil - terpulang pada masing2




















Hygiene
1. steril semua bekas makanan dia and beli yang bpa free
2. basuh air panas segala bekas yang nak guna buat puree/ bubur (sudu/ mangkuk)
3. lepas blend bubur aku panaskan balik dalam periuk khas hamza
4. lepas basuh mini blender aku bilas dengan air RO
5. basuh icebox tray with lid dengan warm soapy water dan air RO
6. Biar makanan sejuk sikit dalam masa 10 minit je sebelum masuk dalam fridge

Ntahlah masa aku start bagi makan aku risau sangat pasal hygiene bekas nak buat makanan dia
pasal ada certain things yang tak boleh steril
sampai aku tanya kat group HSFFYB
Last2 aku dapat jawapan dari mommies kat situ yang buat aku lega iaitu
TAWAKAL KEPADANYA
sentap kan tapi sangat betul.
kita dah buat yang terbaik untuk anak, akhir sekali tawakal dan percaya kepada Allah SWT.


Soalan

1. Raisin boleh masuk selalu ke dalam bubur? aku pakai kismis doa dan organic raisin
should be ok ke atau ada specific raisin yang lebih elok?

2. Baby sampai bila makan bubur blend? aku baca pasal baby led weaning...
try ajar anak makan finger food untuk asah gusi dia bagi kuat and untuk terima texture makanan...
so last week aku bagi la biskut heinz..
mula2 dia ok dok kemam..pastu biskut tu patah and dia main telan so macam nak tersedak..
adoi seriau betul aku...
probably lepas ni aku try bagi buah je kot

3. Bayam boleh buat puree ke? so far aku letak fresh 5, 6 helai tapi seminggu tak abis2 bayam tu



beriya pilih menu bubur labu jugak ko makan





















tiap2 hari aku semangat nak masak untuk hamza
sebab dia memang makan sampai abis
bila suap tu dia nganga je sampai merungut2 kalau lambat suap
aku harap hamza suka makan sampai lah dia dah besar
tapi dia tak suka air masak...dok sembur2 bila bagi but I never give up
and dia akan minum 2-3 oz susu lepas makan

aku happy akhirnya aku jumpa prune organic kat Jusco
before this puas aku carik prune mana yang elok pasal sunsweet tu process and ada gula
haih kalau untuk anak kemain la organic bagai
diri sendiri ni belasah je makan sukahati...ngeee
this week aku nak try bagi yogurt kat dia...aku beli farm fresh ramai mommy2 pakai
macam gila aku memilih barang kat jusco au keramat
semua fresh dan banyak sangat pilihan
tak sabar nak bagi hamza makan plum,honey cherry tomato, avocado, tofu, asparagus
badam and cheese
ahhh hope u like cheese my baby just like ummi and abah cheesy maniac
letak unsalted butter and tumis bawang
wahhh mesti sedapp
come on weekend sehari je lagi nak kerja ni.
and hopefully isnin kerajaan yang menang kasi cuti lahhh
aminnn.

favourite dia dapat duduk atas meja





















MY INTERMONOLOGUE:
Coldplay - Trouble

13 comments:

cha said...

wah gigihnya u pet. bagus sgt tau *clap clap*. nanti i ada anak i harap i segigih u la haha

LisaLisut said...

wpun i dh bg hannah makan mcm2, tp gigih i baca ur entry ni again and again tkt i ade miss any steps ke apa. haha. i ske cara u skrg. mmg i dh try cara sangai2 tu bapak leceh. beras yg i sangai i silap xltk dlm fridge, trus berkulat! my badddd!

trus lps tu i xbuat any frozen stock kecuali stok ayam. yg lain semua i msk timetu jgk. gigih jgk la i yg bkn jenis bgn awl pg ni. sbb puasa so i rs gigih nk bgn haha

i br tau yg Extra Virgin - utk dressing je(sbb if gne utk tumis dia jd toksin dlm bdn). Pure Olive - utk menumis. huhu. just in case if u xtau lg.huhu

i skeee jusco. lg best dr tesco obviously hahaha

hannah pn kdg2mkn biskut still tersedak. huhu.mmg seriau bila tgk.tu kene monitor huhu

Cik Hazz said...

first of all, love coldplay!! ngih3. ;)

baguslah u pet. rajin. Hana tak mau mkn sgt, terus i pun ngelat2 mskkan tuk dia. hoho.. i pkai slow cooker. Ya allah, sellooow gila. msk 9pm tghari esok tu blum ckup cairnya. malas nak blend lg klu blh. nak bg Hana rs texture. hee..

Veelara Shamsyul said...

Hihi.welcome.i pun study kt group homemade food baby tu...u sama cam i.klu g giant or mn2 supermarket..asal jumpa sume y ank leh mkn..mmg i beli..seronok..pastu berangan nk try bg die mkn...

BAIZURA NATASHA said...

Rajin gila u pet. Bab hygiene u jaga betul tu. bagus bagus, moga aura rajinmu meresap kepadaku.. Amiinn

Asz Miza said...

wah gigih i baca entry u sampai abis..

mcm i prepare makanan ammar ikut cara pertama..i basuh brown rice, sangai dan blend halus jadi cam serbuk. Pastu malam tu i amek satu sudu, letak air, letak frozen puree dan masak bagi pekat sikit, lepas tu i masukkan dalam slow cooker biar sampai pukul 5.30 i bangun dan lenyek2 bubur panas2 dalam tapis masuk dalam thermos.

I xrendam pun brown rice tu. haha. I tanya few friends dia mmg tak rendam. So i yg malas ni pun ngikut.

Kat jusco ada jual kurma rm6.50 dalam bekas bulat.

menu Ammar start makan bubur : bubur+pumpkin+carrot. I ulang sampai la semalam i tuka bubur+bayam+carrot. hahaha. I nak try bg brocolli ke cauliflower ke baby peas ke my mom xbg takut kembung.

i xtau bayam boleh buat puree ke x tapi baru semalam i buat puree bayam. LOL. Pastu sebelum tu i pakai daun bayam fresh i masak sekali malam tu pastu i tuang sekali dalam slow cooker masak sampai esok pagi. Haha. Bongok jugak i bayam kan cepat je masak.

Ikan bilis i xbuat lagi, pastu ada bli plum pun xbuat lagi. Malam ni start buat chicken stock n puree isi ayam. Hahaha.

Amboi panjang gila macam mini entry plak. LOL..jangan marah! :D

Umie Aisya said...

rajinnya u pet.since safiyya muntah2 aritu i terus stop bg dia mkn yg heavy2.means i dh x masak la.bg dia biskut farley heinz for 2 weeks.my mom blk je dr umrah dia yg masak bubur nasik pg2 bg safiyya mkn.terus lah kelaut cita2 i nk masak utk safiyya.i know not good.tp tu la ibu i dh masak i bg je la mkn.hehe.tp cara u mmg detail gila la.i like!

Sicness Surfacing said...

cha:
masa hamza belum makan i paling risau pasal nak prepare food ni...rasa macam eh boleh ke macam malas je...tapi bila tiba masanya terus rajin..hahaha

lisa:
Thanks lisa bagus u baca satu2 so bolehla u bagi advice kot2 i ada salah buat apa2 ke...i dulu dok stalk blog u lah ambik info pasal solid ni..hahaha...sangai tu leceh kan?? i memang tak sabar la nak tunggu lama2 beras tu nak kering balik...wah u lagi gigih ni takde frozen stok..hahaha...i buat frozen sebab takut terbabas kang nak makan apa pulak anakku ini...hahaha...
pasal guna extra virgin or olive oil ni i dah buat research sikit and will up in next entry. i pun baca benda yang sama jugak pasal tak boleh heat extra virgin..cuma i have doubt about the facts.
i kena test bagi dia sikit2 la biskut tu..sbb dia kena belajar texture makanan jugak kan...

cik hazz:
lagu coldplay sesuai time drive..hahaha..apsal slow cooker yu slow bebenor...i masak kol 12 malam setting low pukul 5 dah masak..heheh slow cooker murah kat giant..tapi i perasan sejak pakai slow cooker biar masak malam2 ni bil api naik 30 hengget kau..haha

vee:
yeah good info should be shared..hahai kadang2 baca tapi kadang2 lagi suka blogwalk sebab mommy2 ni semua baik hati share good info for other mommy :) iman tu mesti bagi dia makan seronok kan...tengok sihat bambam betul


bai:
aminnn don't worry percayalah u akan rajin jugak sebabnya kita dikelilingi mommy blogger yang memasak untuk anak2 mereka jadi kita akan terikut2 jugak..hahah...i know nothing about baby food ingat nak bagi cerelac je ke..tapi lepas baca blog2 mereka ni terus seronok nak masak untuk anak.. hygiene memang i jaga sebab doc always pesan hygiene kalau tak jaga nanti anak senang sakit..hamza tu dahla premature lagi la i risau

miza:
i pun baca entry u pasal solid food ammar tu dengan gigih untuk tambah pengetahuanku yg cetek ini..hehe

wahhh u siap tapis bagai miza..i dulu pun macam nak tapis ke tak pasal group kata kena tapis hampas..tapi bila blend elok je halus jadi i takdela tapis..but brown rice memang ada hampas kan

broccoli sepatutnya 10months kalau food chart tapi i dah bg sikit cuma tak selalu..seminggu seketul kot sebab tak sedap and rasa dia kuat betul..baby peas dah bagi punya la gigih kopek sweet peas dapat kecik2 je butirnya...hahaha...

bayam i letak 10 minit je dalam bubur panas sebelum blend..tp nak ngabiskan seminggu dah layu...itu ingat nak buat puree sebab rugi la buang kan

anyway thanks for sharing..tak marah pun suka lagi ada ..hahah

Sicness Surfacing said...

cha:
masa hamza belum makan i paling risau pasal nak prepare food ni...rasa macam eh boleh ke macam malas je...tapi bila tiba masanya terus rajin..hahaha

lisa:
Thanks lisa bagus u baca satu2 so bolehla u bagi advice kot2 i ada salah buat apa2 ke...i dulu dok stalk blog u lah ambik info pasal solid ni..hahaha...sangai tu leceh kan?? i memang tak sabar la nak tunggu lama2 beras tu nak kering balik...wah u lagi gigih ni takde frozen stok..hahaha...i buat frozen sebab takut terbabas kang nak makan apa pulak anakku ini...hahaha...
pasal guna extra virgin or olive oil ni i dah buat research sikit and will up in next entry. i pun baca benda yang sama jugak pasal tak boleh heat extra virgin..cuma i have doubt about the facts.
i kena test bagi dia sikit2 la biskut tu..sbb dia kena belajar texture makanan jugak kan...

cik hazz:
lagu coldplay sesuai time drive..hahaha..apsal slow cooker yu slow bebenor...i masak kol 12 malam setting low pukul 5 dah masak..heheh slow cooker murah kat giant..tapi i perasan sejak pakai slow cooker biar masak malam2 ni bil api naik 30 hengget kau..haha

vee:
yeah good info should be shared..hahai kadang2 baca tapi kadang2 lagi suka blogwalk sebab mommy2 ni semua baik hati share good info for other mommy :) iman tu mesti bagi dia makan seronok kan...tengok sihat bambam betul


bai:
aminnn don't worry percayalah u akan rajin jugak sebabnya kita dikelilingi mommy blogger yang memasak untuk anak2 mereka jadi kita akan terikut2 jugak..hahah...i know nothing about baby food ingat nak bagi cerelac je ke..tapi lepas baca blog2 mereka ni terus seronok nak masak untuk anak.. hygiene memang i jaga sebab doc always pesan hygiene kalau tak jaga nanti anak senang sakit..hamza tu dahla premature lagi la i risau

miza:
i pun baca entry u pasal solid food ammar tu dengan gigih untuk tambah pengetahuanku yg cetek ini..hehe

wahhh u siap tapis bagai miza..i dulu pun macam nak tapis ke tak pasal group kata kena tapis hampas..tapi bila blend elok je halus jadi i takdela tapis..but brown rice memang ada hampas kan

broccoli sepatutnya 10months kalau food chart tapi i dah bg sikit cuma tak selalu..seminggu seketul kot sebab tak sedap and rasa dia kuat betul..baby peas dah bagi punya la gigih kopek sweet peas dapat kecik2 je butirnya...hahaha...

bayam i letak 10 minit je dalam bubur panas sebelum blend..tp nak ngabiskan seminggu dah layu...itu ingat nak buat puree sebab rugi la buang kan

anyway thanks for sharing..tak marah pun suka lagi ada ..hahah

Teefa Rosly said...

gigihnya you bangun pagi-pagi masakkan bubur. tabik spring!! seronok tgk hamza semangat makan smpai licin bubur.
so far i tak berani lg bagi afif makan porridge sebabnya haritu bagi rice cereal pon dia sembelit.. maybe 7-8 bulan nanti kot. thanks for the porridge tips..dah lama cr porridge recipe sbenanye..boleh try nanti.. huhu

Asz Miza said...

Lela..u bli yg baby peas brand watties tu eh..lagi satu i nak tanya kalau buat stok ayam kan u biarkan sejuk pastu kua kan lemak dia x? I ni dah buat baru ingat nak tanya..sebab i buat stok dlmm slow cooker then biar sampai esok pagi..stok i tapis pastu i terus masukkan dalam cube tray..tak keluarkan segala lemak yg dalam stok pun..tak pe ke? -_-".

LisaLisut said...

I br sedar agaknye slow cooker ku menyumbang naik bil. Skrg dh jarang i pakai. Sbb sll lupa tgh mlm nk buat dh letih so i prefer bgn esknya msk trus. I xblend sbb blender i jatuh pecah kr langgar huwaaa. Blend satu lg xbest. Haha. So i tapis lecek2 okkk gigih tul. I xbuat puree stok dh. Xtau la knp. Msk jela gigih demi ank n dpt jgk kasi i ni rajin skit bgn pg huhu

Sicness Surfacing said...

umie aisya:
mungkin ada food yang tak sesuai untuk safiyyah kot. bestnya u boleh skip2 masak pasal nenek tolong masakkan. teringat pulak dulu masa darjah 3, my mom lecek bubur untuk adik, i pulak tumpang sekali lagi mengada nak bubur lecek jugak..sedap wooo.makanan mak masak ni memang something kan

teefa:
i memang kena bangun pagi pun pasal masuk keja awal pukul 8..kalau weekend tak koser seawal tu memasak..haha...anyway u boleh try bagi bubur sikit2 tengok dia ok ke tak..

miza:
hmm tak pasti brand apa baby peas tu tapi dia memang dah peket and kena kopek satu2..haha..stok ayam tak buat lagi lah miza so tak sure cemana rupanya bila dah rebus tu...tapi i baca mommy2 yg buat ni dia rebus sampai air jadi pekat likat, tapis hampas dan terus frozenkan...


lisa:
walah sedihnya blender pecah..hahaha...hebat ok dok lecek2..i memang totally rely kat blender..haha