Tuesday, April 23, 2013

Playpen vs Cot

















Hamza ada 2 playpen dan 1 cot
Melampau betul kan jadi anak sulung ni...
ngeeee
Tapi ada kisah di sebalik kenapa dia ada sampai 3 ni
husband pun kata takpelah rezeki dia...
lagipun benda ni semua boleh inherit kat adik-adik dia jugak nanti
long term use :)

Sepanjang pregnant kepala asyik fikir nak playpen ke baby cot?
Kalau pilih playpen best jugak
Graco design dia vintage, banyak features best - ada changing table, tempat letak barang, music box kat tepi and dia bagi hanging toys
Tapi baby cot pun cantik juga kalau dpt yang offwhite vintage style
pastu beli bedding set yang off white perghhhh mesti nampak heavenly and classic

Playpen Graco





















1 week before raya lepas banyak kali bincang, akhirnya kami sepakat beli playpen
I'm so happy dapat design vintage yang aku idam-idamkan
kalau boleh stroller pun nak graco yang design vintage
tapi bulky and a bit pricey
Playpen ni harga RM699 1 set bagi aku sangat berbaloi pasal dapat banyak benda
nasib beli awal..pasal seminggu lepas raya aku telah deliver..ngeee

playpen at living room














hamza dan si kuning



Masa dalam pantang aku tidur kt living room..so playpen letak kt living room
lepas abis pantang nak naik tidur atas balik
aku and surfacing memang taknak co-sleep pasal kami tak confident ada baby kat tengah 
katil queen je..badan masing2 dahla gadang
nak bawak naik playpen macam x bestlak 
pasal siang mmg kat bawah depan tv je..sangat senang ada playpen kt living room
nak tukar pampers nak tidurkan dia rasa selamat la dia dalam tu
plus surfacing taknak aku bangun duduk tukar lampin sebab aku c-section
so dengan murah hati suamiku pergi ikea sorang diri beli babycot ikea+set
beli yang paling murah je dalam RM169 tak silap
pastu beli tilam murah RM25 je masa tu kat ikea...
quilt aku alas atas tilam bagi empuk sebab hamza tidur pakai sleeping bag
so babycot permanent dalam master bedroom

Hamza 1st night dalam cot























bila nak masuk kerja nak hantar babysitter
aku dah tak keruan memikirkan takkan anak aku nak letak atas tilam je
dia dahla kecik sangat masa tu and bs ada anak umur 1year plus
time tengah aktif tu..aku takut sangat kalau hamza kena pijak ke apa
biasala pemikiran negatif dan precaution kan
Surfacing pun fikir yang sama jadi dia belikan another playpen untuk letak rumah bs
this one brand sweet cherry beli kat jusco dalam RM248 kalau tak silap
so baru la kami lakibini lega nak hantar hamza 
at least dia selamat dalam playpen kalau bs nak pegi toilet ke makan ke apa kan
until now playpen masih dipakai bs untuk letak hamza bila dia tidur
but sekarang hamza banyak main atas playmat je

Playpen untuk BS

















kalau tanya aku babycot ke playpen?
honestly aku prefer playpen sebab dia multifunction..design pun cantik2
surfacing dah hampir terpedaya nak beli design camouflage
aku cakap belila unisex mana tau dapat anak perempuan nanti..heeee
and I really really love Graco
kalau nak banding dengan sweet cherry material memang terbaiklah
Tapi untuk playpen hamza ni aku beli tilam latex kat mom's care
sebab alas playpen ni ala2 je kan takdela empuk sangat berbanding tilam cot
tapi babycot punya bedding sangatla cantik2 belaka 
kalau pegi ikea tu terus rasa pening kepala tengok fabric dia yang comel sangat tu

recently aku minta surfacing beli another bumper pad for cot
sebab kesian hamza terhantuk pasal asyik nak meniarap dalam cot
bumper pad ikea tu nipis je
disebabkan aku dah berzikir banyak kali kat dia
dia pun terus cargas beli
and hamik kau ada elemen pink gitu
oh apakah abah metal telah menjadi gwiyomi?
rupanya itu je design yang paling cun kat manjaku walaupun ada la terpink sana sini
haha takpe takpe colours is good for baby kannn

Metrosexual bumper cot

8 comments:

cha said...

ooo baru i tau beza playpen dgn babycot haha lame nya i kan :p

hambik sekali 3 hamzah dpt. takpe nanti ada adik boleh turun ke adik pulak kan.

Cik Hazz said...

haha. agree! untung anak sulung nih. mak bapak teruja nak belikan mcm2. napsu meluap2. pastu nak tenangkan rs brsalah mesti ckp, xpa blh pakai smpai next& next& next baby. kikikiii... i ler jugak tu! ;)

LisaLisut said...

Omg pet thanks for coming up with this post! I bought graco electra playpen hannah ms kt expo mid dlu.Tp xdpt yg hanging toys n xde storage. just changing place je. tp still baloii hehe. Dpt murah baloi jela kan. Wpn jauh dlm hati i nak cot sbb nmpk princessy cewah haha. Tp i pk long term so playpen jela. Percaya x hannah dr baby smpi skrg tdo ats pad yg xberapa empuk tu? Nk kata keras xsgt tp xempuk jgk haha kesian anakkuuuu. I duk pk nk beli mana tilam yg siZe lebih kurg cot tu. myb i guna comforter jela as alas huhu. Tp tgk hannah tdo lena je slama ni so i biar jela haha alahai kesian

Ambou hamzaaa 3 katil kauuu. Kelasss. Untungnya kt rumah BS hamza duk ats playpen.. Hannah kt nursery i bg tilam je huhu..

Umie Aisya said...

Amboi 3 terus!i beli cradle je tu pn dh x pakai.haha.tp i pn prefer playpen sbb leh adjust n mobil compared to cot.

Asz Miza said...

Ammar kat BS i bagi tilam je..hahaha..tilam kekabu tu..Ammar ada baby cot my MIL bagi..tapi sebabkan i still stay ngan parents and bilik i ni kecik xmuat baby cot..sudahnya bby cot tu bungkus je simpan. I kenan ngan graco playpen tu, maybe yg tu muat kot dalam bilik. Tapi Ammar tido ngan kitorang, kadang2 husband i mengalah tido bawah sebab nak bagi anak selesa tido terbongkang dengan mama dia..hahaha

Sicness Surfacing said...

cha:
hehe pasni u boleh pikir lama2 nak playpen ke cot for baby..hahaha serius u pening nanti nafsu ni macam2..

cik hazz;
betul tu..ayat cliche takpe adik2 dia boleh pakai..padahal nak sedapkan hati ni..untuk anak sulung kan semua barang baru je...

lisa:
sebenarnya tilam playpen tu ok je pun...baby bukan kisah pun kita ni je yg lebih2 kan..i mula2 pakai secure sleeper dalam playpen pasal hamza kan kecik...pastu terjumpa pulak tilam playpen kat mom's care...and husband yang suggest nak beli..i okk je kalau duit dia..wahahah...kalau i nak beli memang takla kan..kalau nak beli tilam pun make sure jgn yang berat or tinggi sgt..sebab base playpen ni dia ada limit kan..
i terpaksa letak playpen umah bs sebab bs ada anak kecik..anak bongsu sorang laki mestilah attach kat mak dia..takut dia jeles nanti dia hempuk pulak hamza..budak kan tak tau apa2 lagi..kita x boleh salahkan dia kalau apa2 jadi..so better la i precaution..kalau kt nursery takpe sbb dia asingkan babies and toddler..so xde problem terpijak ke apa...

umie aisya:
itula playpen ni boleh biar dia main2 dalam tu bila turunkan..tapi apa cerita ni tiba2 nak beli pool pulak bg dia main dalam tu..haahaha nafsu nafsu

miza:
tilam kekabu pun dah nak almost harga playpen eh..i berkenan sangat tapi husband kata membazir..hhaha
playpen graco dia lebar dari cot ikea..cot ikea dia panjang..kami ni mmg nak taknak mengalah, jadi anak kena la dok dalam cot..ahhahaa...teringat pulak i gigih bangun amik kat cot pukul 2,3 pagi nak susukan duduk..pastu letak balik..hehehe...skang dah senang he sleeps through the night

BAIZURA NATASHA said...

Ouh..i dlu pn confuse bween two. Then ada relative kasik playpen.tp playpen basic je, xde changing place bagai. Maryam tdo dlm tu ada la dlm beberapa hari ja.pastu dia dh xnak. Panas kot. Since then dia tdo ats katil berhimpit la. I ingt nk bli babycot yg 4-in-1 tu, so nnt bole bukak tepi ala2 co-sleeping jugak la

Rai said...

i pon beli 2 ok. 1 babycot letak kat bilik satu lagi playpen letak kat ruang tamu. playpen tuh graco kot if tak silap tp takder tempat tukar diapers tuh. amik pon sbb husband suka design tuh. anyway comella hamza ni. gebuu suka baca u update pasal dia.