Thursday, April 11, 2013

Color My World















source




My friend shared this on facebook
Really made my day
Semoga kita, working mothers akan terus tabah dan sentiasa positif yang anak kita selamat
walaupun dengan orang lain
kerana Allah ada untuk melindungi mereka

1. Aku dah start letak kismis dalam bubur hamza...
soalan : jenis kismis apa yang elok untuk baby?
so far aku pakai kismis 1000 doa tu...
kalau california kismis yang kotak kecik2 tu ok ke?

2. Also renjis olive oil dalam bubur hamza...aku guna extra virgin olive oil organic...
bila google ada debate patut pakai pure olive oil ke atau extra virgin ke...
but aku yakin extra virgin is the best sebab dia tapisan pertama

3. Hamza makan so far ok takde masalah sembelit ke apa..
every morning around 6am dia akan poopoo
kadang2 ada jugak sampai 3 hari tak beri aku dah risau gila tapi dia relax je...
and esoknya abis lecak pampers siap bocor kat sleeping bag..
ngeee takpa abah yang selalu cuci

4. Nak tukar botol Hamza sebab dah over 6 months tapi SA onebabyworld yang friendly tu kata
sebab aku pakai botol avent advance (honey color) so tahan sampai 12months.
Dahla bottle neck advance and teat tak sama dengan jenis classic.
Tapi nampak gaya macam kena tukar jugak ni sebab Hamza dah minum 5-6oz
takpe tukar secara sikit2 pasal harga botol boleh beli baju ummi ko ni selai dua

5. Sabtu ni aku akan start letak kentang and serbuk ikan bilis...
Kalau tengok jadual kentang untuk 8months tapi aku rasa perut dia macam boleh dah ni..
surfacing pun bagi greenlight

6. Kenapa orang Malaysia buang baby tepi highway and dalam parit?
Dah takde hati perut, takde akal takde perasaan kasihan ke langsung kat anak? anak kau tahu tak!! menangis aku tengok gambar kat page Mazidul Akmal pasal baby kena campak tepi highway...
Ya Allah, tawakal seorang bayi itu amat tinggi
dan siapalah aku untuk menidakkan kuasamu Ya Allah.
Bayi ini telah selamat kembali kepadaMu
bahagia di taman syurga buat selama-lamanya.
Ibu/ bapa yang buang anak - anda adalah PEMBUNUH.
Kau tunggu lah balasan Allah nanti.

7. My friend upload video Baby Dynamics Yoga
Click pada link tapi watch at your own risk
aku serius rasa nak TUMBUK muka pengasas yoga bodoh ni
WTF were you thinking???
Sorry la I don't buy it!
 terang-terang dah ada kes pasal "Shaken baby syndrome"
Parents2 pun boleh pulak percaya bulat2 kat perempuan gila ni
kau tak dengar ke anak ko menangis kesakitan dipusing2 oleh si gila ni?
the poor baby siap vomitted lagi!
This is clearly a freaking child abuse!
Someone, authority please this crazy old lady deserved to be in the asylum!
sorry la emo tapi semua mothers di dunia ni akan kata this
is cruelty, mengarut dan menyeksa baby.
Tak mampu nak digest what kind of parent paid 400dollar
to abuse their baby like this. sick.

8. Call me old-fashioned, I also don't believe Lotus birth
boleh buat baby calmer, smarter, healthier, yada yada
It's so unnatural to me

9. Start monday aku mula consume ESP shaklee, Vitalea, alfafa. b complex
and vitamic C blackmores. Hopefully susu aku pulih semula...
recently susu cuma dapat dalam 3oz sekali pam waktu pagi
sebenarnya salah aku jugak sebab dah kurang pam pastu minum nescafe la apa
nak buat power pumping memang tak mampu nak bukak mata
Hamza pulak tidur straight 11pm-6am jarang sekali bangun minum susu
kalau bangun pun dah pukul 5 camtu
I will not stress about it, will try to increase pumping time

11. A friend called me and kata "kenapa gemuk ni wey? pergi la gym"
oh dear so sweet of you kan so concern about my weight gain
husband aku pun tak bising suruh pergi gym
sorry to say but aku terkejar-kejar nak ambik anak dekat orang after work
after long hours drive braving the traffic jam
while you,still can have a nice dinner or gym time sebab tak payah risau nak ambik anak
pasal mak ko yang jaga - lucky you.


11. Tiga gambar ni dah selamat aku letak sebelah pc kat office
Bagi semangat nak kerja and semangat nak balik cepat...ngee
























































Anyway this is hamza gelak beriya-iya bila my sister and BIL layan dia
Ntah apa yang kelakar sangat
yang penting time ni baru lepas makan banyak
kes kenyang perut senang hati la ni

11 comments:

LisaLisut said...

i adalah bngong. i g blend kismis 1000doa tu, melekat2 jadinya. rupanya msk la skali dlm bubur tu br blend kot eh?-__-

i mls nk tgk baby dynamic yoga tu.tp xelok ke? i tgk ade yoga for mom n baby cm ok.ke yg org dlm video tu yg salah cara haha

lotus birth?haha advance sgt.certain org je yg mampu nk hadap. kita org melayu dh biasa cara yg mmg dh jd common..mls la nk berlotus bagai....

i pn pkai extra virgin oil hehe

ya laa u pye honey tinted bottle tahan lama skit. i beli yg PEP je so dh tkr dh pn.semua botol besar.botol kecik dh anta recycle kt kedai yg i beli botol aritu hehe

kalau mak i jaga hannah,mmg dia sndri paksa i g gym ngaha tp i yg mls.dorg ni xphm kot kite kene kejar2 nk amik anak kt nursery huhu

wah mcm buat 1 post lak ;p

BAIZURA NATASHA said...

Babe. I pernah baca letak sikit habbatussauda dlm mknn baby.utk kuatkan immune system.tp xsure baby bwh 1yr bole ke x.

Sicness Surfacing said...

lisa:
lisa i suka u reply post i macam entry..haha...
kismis tu i masuk je sebelum blender takde masak dengan bubur pun..heheh
baby dynamics yoga ni adalah perkara gila kalau u tgk mesti trauma nanti...not the usual yoga..confirm u rasa nak sepak muka minah tu kalau tgk video ni

bai:
ada baca jugak and utk breastfeeding pun elok makan..tapi i tak pernah cuba lagi..nanti nak cari tapi tak sure kat mana kedai yang jual

Asz Miza said...

i tak pernah tgk baby dynamic yoga ape jadah tu..since u dah cite pasal ni..memang i xmo tgk,,nnt i mst trauma..benci kalau asyik terngiang2 kat otak ni..hahaha..next week nk bg Ammar bubur..nk letak kismis jugak la..hahah..

i pn skang makan ESP ngan alfalfa..vitalea ngan b complex tak mkn sgt..nsb beli yg trial je..ostematrix pn i sapu jugak..tapi banyaknye ESP+Alfalfa. Susu i pun agak drop gak ni..sebab Alfalfa habis.

BAIZURA NATASHA said...

Yep..i pn amek habbatussauda ne,as milk booster. I beli kalo p checkup kt pusrawi. Kt sna ada jual, siap yg dh blend.so sng keje. U nk i tlg belikan ke? I nk g checkup lt pusrawi 25/4 ne :)

BAIZURA NATASHA said...

Nnt u text i k kalau nk i tlg belikan. :) nnt i pos la..xpn jmp kt mn2.

Sicness Surfacing said...

asz:
kalau u tengok gerenti trauma and bengang..tu sbb i letak watch at your own risk..hehe..letak kismis macam sedap sikit bubur walaupun sikit je...i pun baru amik shaklee ni..tatau lagi akan membantu ke tak..vitamin tu pun ambik trial set je..

bai:
i ada jumpa kat giant kj ni ada serbuk dan pil..u makan yang mana?
takpe bai, i rasa i beli kat giant ni je nanti try dulu cemana kan..

BAIZURA NATASHA said...

I mkn serbuk babe. Rasa lagik natural. Gitew. Haha

Sicness Surfacing said...

bai:
nanti i try makan yg serbuk tu. thanks for sharing bai!

aliqaliqa said...

mana u beli metallica t shirt for hamza? i want one!! :)

Sicness Surfacing said...

aliqa:
i beli kat cotton on kids paradigm mall...seminggu je ada pastu terus tukar stok...lucky me jumpa memang terus beli..hahaha