Friday, March 22, 2013

Try a Little Tenderness

Hamza first semisolid pada umur 6 bulan 9 hari
Ada orang yang tak berkenan aku bagi Hamza makan lambat
but I have my own reason
first:
Hamza baby preemy
macammana  sihat pun dia kat secara fizikal
but inside aku tak tau walaupun aku selalu berdoa yang baik-baik
I will always keep in mind yang hamza baby premature

2nd:
Semua signs dah ok kecuali dia takde langsung tunjuk minat nak makan
kalau aku makan depan dia bagi sudu pun dia buat taktau je
sampaila masa umur dia 6 bulan 7 hari tiba-tiba dia dapat pencerahan agaknya
maka harusla esoknya ummi dia kelam kabut beli barang itu ini supaya dia dapat makan
so Hamza officially makan pada 9 Mac 2013 (saturday) jam 2.30pm


Preparation





















Jumaat tu aku beli a few stuff to prepare his food
Mostly barang2 ni aku list lepas aku stalk blog mommies2 ni
Thank you so much lah pada mommy2 yang share gadget2
memang berguna untuk aku tak payah pening kepala kat kedai dah
aku beli avent mini blender sebab aku kalau pakai blender biasa susah nak jadi puree betul
yang ni memang confirm jadi puree baik punya..berbaloi baloi
beli pinggan pureen sebab ada cover and bpa free
sudu US baby konon2 heat sensor tapi hampeh tak jadi apa
sipping cup for beginner tommie tippee tapi seminggu pakai dah jahanam
so now aku pakai avent punya...best sebab rubber teat dia lembut and air senang keluar
baby cubes tu sebab takde pilihan...aku sebenarnya nak beli style icebox tu
tapi tak jumpa yang ada cover

aku sebenarnya confuse nak bagi puree ke plain rice
aku baca ramai kata better bagi plain rice sebab gluten free and takde alergic
pastu konon nak bagi kurma yelah sunnah kan atau pun labu
Tapi di hari kejadian aku telah bagi puree carrot



Day 1 (9 Mac 2013)





















Masa Hamza afternoon nap cepat2 aku steam 1 small carrot
just pakai steam yang dah ada
blend halus
letak susu ibu marmet situ jugak and taraaa
Hamza first semisolid food




















Aku memang saja buat cair sikit sebab takut sangat dia tersedak
Kami laki bini excited bebenor
laki amik gambar
aku pulak Bismillahirrahmanirrahim baca doa makan
suapan pertama

aumm apa ni ummi?

sedap jugak makan sama jari

kunyah dengan jari pun best




air apa ni tak sedap langsung





































Alhamdulillah hamza berjaya makan habis
sikit je dalam 1 setengah sudu besar actually
aku  bagi carrot 3 hari je sebab dia takda alergik apa
tapi Hamza benci gila air masak
adui bila aku bagi kemain dia tonggang cawan tu
tapi lepas tu berjejeran keluar mulut
sabar jela wahai anak


Day 2 - 10 Mac 2013

day 2 aku buat amount banyak sikit
memang banyak sangat kot
confirm tak habis


carrot lagiiii? blearghhh












































































pastu aku try bagi apple
dia reject buat muka masam nyaaa
padahal apple tu manis tapi taktau kenapa bila steam hilang manis
pastu sweet potato pun dia tak suka
plus masa tu dia tengah batuk kahak so appetite dia memang down
maybe later aku try lagi

Monday 18 mac 2013 aku start bagi plain rice
he took it well
so far sampai today dia masih on plain rice
first aku bagi brown rice dahla aku taktau yang rupanya brown rice kena rendam 24 jam
Thanks for this entry lara
nasib dia poopoo ok je tak sembelit
kemudian aku bagi beras faizah Basmati
kat kedai COOP ni jual RM9 je sekilo
esok aku nak try buat bubur letak bayam

anyway semalam selera hamza naik sebab dah sihat agaknya
makan sampai tak cukup
siap nangis sebab lapar lagi
kesiannya anak aku
lidya pulak inform aku through FB
sister in law aku kesian nengok hamza suggest bagi instant cereal
aku call lidya kata tak perlu bagi instant cereal, just bagi susu
lagipun untuk umur 1 year below ni susu masih makanan utama
1 year above baru susu adalah makanan pelengkap
memang habis ebm 4oz dia minum
gembiranya aku appetite dia dah ada




















aku bukannya obses gila taknak bagi instant food/ cerelac kat hamza
Kalau busy gila ke apa mungkin aku akan bagi jugak
in fact aku ada beli sepeket Bellamy organic instant rice just in case
cerelac beras pun ada tapi yang itu untuk ummi and abah dia makan..heheee
(ohh we loveeeee cerelac sedappnya la hai)

cuma at the moment biar dia makan homemade dulu
dia masih try and error makan
aku nak make sure dia tak alergik apa-apa dulu
am just following my instinct as his mother :)
Thank you to my surfacing sebab sebagai abah hamza
dia pun amat firm apa yang anak dia patut makan

anyway abah hamza juga berjaya ambik video first makan
makan siap angkat kening tak tahan
sebijik macam abah!



5 comments:

cha said...

sedap je i tgk video hamza mamam ni haha. i tak suka beras basmathi sebab dia mcm tak rasa apa lepas tu lapar balik haha. kt rumah mertua i guna beras tulah tp utk baby utk yg nk diet okla beras tu kan

Umie Aisya said...

I this week off bg mkn kat safiyya sbb die x sehat pastu xnk mkn.bg puree pisang siap tutup mulut okay.pastu buat gaya nk muntah.muak agaknya.makin bambam la hamza lps ni dh ada selera mkn :)

Syima Syaz said...

hi.. sama mcm my dotter tapi bila dah 7mon ni dia dah suka makan...hehe

Asz Miza said...

bagusnya hamza berselera makan..Ammar macam kureng je nak makan..ke sebab dia tak suke pisang..hehehe..

Sicness Surfacing said...

cha:
I pun tak makan basmati sebab leceh nak merendam dulu kan...tapi untuk anak sanggupp tuuu...hahaha

Umie:
Hamza masa batuk pun taknak makan..adalah sesuap dua je..tapi bila dah sihat appetite dia kemain lagi..pisang i tak try bagi lagi

syima:
hi syima, hopefully lepas ni hamza boleh makan semua lah...now try and error je kan

asz:
ada je yang hamza xnak makan.so far i tengok dia selera makan bubur je...maybe u try buat puree lain...macam hamza bg sweet potato dia buat muka macam loya..hahaha