Thursday, March 21, 2013

Knife Party

bukan hamza







source





Like other expecting mothers, aku memang nak bersalin normal
I told myself everyday yes I can deliver normal as natural as possible
Tapi Allah Maha Besar
Hamza lahir at 35 weeks
even though I've tried for 2 days untuk deliver normal
siap induce pitocin pakai drip
still takde rezeki
aku bersalin secara caesarean section
tapi aku redha asalkan anak aku selamat

Sebelum bersalin ramai kata c-section ni memang seksa la kau lepas beranak
pastu kau akan gemuk
setelah melaluinya
No, not that bad actually takdela terseksa kesakitan
yes, memang aku gemuk tapi sebenarnya ramai je lepas operate badan slim cantik
cuma bukan rezeki aku lagi untuk badan cantik
semalam aku check untuk inject lagi
berat aku sekarang 75KG...hahahahaha nangis naik lagi 2kg
Ok serius ini last aku inject
lepas ni merancang secara natural jelah

sehari lepas operate memang rasa ngilu gila la nak bangun
dia tak sakit, tapi ada rasa berat macam nak roboh kat perut
itu yang buat ngilu
Plus kebas semacam je perut tu
pastu bila tengok tempat jahit perasaan ngilu seriau tu bertambah
itu yang buat aku rasa macam sakit dan dan
nak bangun dari katil adalah sangat tension sebab kena mengereng dulu pastu
baru angkat badan slow-slow
katil kat NICU tinggi gilaa dekat 10minit aku cari jalan nak bangun ok

tapi lepas seminggu operate
aku dah buat laundry...
plus aku pantang sendiri-siap angkat bakul laundry
tapi jangan buat macam aku buat pulak
nasib baik aku tak bentan
tapi luka tempat jahit aku merah-merah la sebab jalan laju
pastu angkat barang lagi
so dia punya parut jadi tak seamless
sedih

one month,
memang takde sakit apa la
just ngilu kalau terlebih angkat barang
tapi KEBAS tu tak hilang-hilang kat perut
aku pun tak tau bila akan hilang
even until now dah 6 months kebas kat atas tempat jahit masih ada
tapi aku dah angkat macam-macam
and aku carry hamza pakai boba since month 4 pun takde masalah

masa pantang aku makan ikan haruan fresh
ayah aku memang ada bela ikan haruan and keli fresh
aku tak makan pati ikan haruan sebab pernah terbaca
pasal effect makan pati ni
memang cepat baik tapi dia sebenarnya memaksa luka untuk baik
jadi daging tu bertaut nak cepat so dia serabai kat dalam tu
esok kalau c-section lagi sekali nak bukak balik dah macam susah
aku cuma makan after 40 days

The thing about c-section
kau cuma ada peluang nak dapat 4 orang anak maximum
dengan syarat kena jarak at least 2 tahun
umur aku dah 30...so InsyaAllah kalau jarak 2 tahun
by 40 boleh dapat 4 orang lah..kalau diizinkan Allah
nak anak lebih dari tu tak boleh la ye
by the way aku sendiri adalah anak c-section
aku anak ke 3 dari 5 beradik
lepas aku semua adik-adik aku c-section
the last one my brother was born via c-sect and my mom age masa tu 41
kuat kan my mom
aku ingat lagi doctor masa tu cakap kat mak aku
"ini mungkin salah sorang mati sebab kakak dah 41 and dah 3 kali operate"
tapi doctor bukan Allah kan :)

c-section ni lagi high risk dari normal delivery
walaupun tak rasa sakit contraction

1. Risiko kematian ibu/ anak atau kedua-kedua sekali sebab pendarahan
2. Risiko anak lemas
3. Risiko infection kat baby amat tinggi
4. baby kena pengaruh drugs yang telah diinject pada ibu untuk prep c-section
5. ibu ada masalah tulang belakang

banyak lagi boleh check kat sini
and check out this one

anyway kalau baca history of c-section kat wikipedia ni amatlah interesting
sadly zaman dulu masa tengah experimental cut open orang ni,
mostly mothers tak survive during c-section
and usually it's only performed bila mak tu dah mati and cuma nak selamatkan baby je
and one of the legendary surviving case was from Iran

An early account of Caesarean section in Iran is mentioned in the book of Shahnameh, written around 1000 AD, and relates to the birth of Rostam, the national legendary hero of Iran.[22][23] According to the Shahnameh, the Simurghinstructed Zal upon how to perform a Caesarean section, thus saving Rudaba and the child Rostam"
- wikipedia


So kalau ada peluang, deliver lah bayi secara normal.
sakit itu penghapus dosa
semoga next pregnancy nanti aku dapatlah merasa kesakitan sebenar seorang ibu

Tapi lepas tengok video ni...baru la aku terasa kesakitan c-section
Ngeri gilaaaaaa dia lapah je perut aku rupanyaaa
this video a bit graphic
not for the faint hearted

c-section live


my beautiful c-section baby Hamza


3 comments:

Asz Miza said...

i pun deliver c-sect jugak. Sebabnya si Ammar da xmenyempat nak poopoo kat luar..hahaha.U okey eh amek injection? I amek injection pastu my period lama gilaaaa 1 month++ pastu berat i turun gila. Haha. Next injection bln 4 xtau nk wat ke x ke nk pakai implant.

Seriously I harap sangat my next baby i bole deliver normal. :)

Sicness Surfacing said...

miza:
wah bestnya u inject berat badan turun..kalau i berat turun inject lama2 pun takpe..hahaha ini dari first inject until now dah naik 10 kilo...ngeee...

i sejak inject period sekali je seminggu..sejak tu x period sampai sekarang..tak best langsung badan rasa lemau and tak sihat tu sebab nak stop

aliqaliqa said...

you.. first time reading ur blog.. i pun dulu csect juga.. i pun selalu rasa kebas kat area tempat luka tu..

ada sekali tu i sembang dgn doc.. rupanya bila perut kita dipotong secara melintang.. nerve untuk deria rasa (pardon my unscientific terms and explanation bahaha) adalah terpotong sekali!! the very reason why i selalu rasa x sejuk kalau perut bersentuhan dengan sinki! hehe