Wednesday, March 20, 2013

Admit




















Jumaat lepas aku tulis entry night fever
aku tak sedap hati
motherly instinct aku kata ambik half day and bawak hamza pergi hospital
Around 3.00pm we decided to bring Hamza to hospital pantai cheras
Ingat nak bawak selayang tapi government ni selagi budak tak biru atau sawan dia takkan admit
I strongly feel Hamza should be admitted to hospital sebab batuk dia teruk sangat
Why pantai Cheras? aku pun tak tau tiba2 terpacul mulut kata pegi sana
sedangkan pantai ampang pun ada

Jumpa doctor wong yang sangatla baby friendly
aku explain apa aku dah buat before this chest percussion, sedut bla bla
he said, I am well informed cuma satu je- Hamza ada bunyi wheezing
macam bunyi bersiul
meaning - salur pernafasan dia dah menyempit sebab virus buat kahak tu mengembang
dan berkumpul kat saluran pernafasan dia hence the wheezing sound
and bila tengok dada hamza nafas laju and ada lubang kat tengah
that's not good he said - sebab hamza sedut nafas dengan payah sehingga ada lohong kat dada
Dr Wong diagnose hamza kena ACUTE BRONCHIOLITIS

why?
penyakit ni kira macam common la for infants
sebab udara kita ni bukan sihat sangat
dengan cuaca kejap panas kejap lembap
virus pun senang berpindah randah
so dalam keadaan sekarang ni hygiene is very critical + avoid crowded place

Result: 
Kena admit and neb every 2 hours
Kena spray hidung
Kena makan ubat demam sebab masa tu demam dah 39.2c
breastfeed frequently

Lepas discuss and confident insurans company surfacing boleh cover cost, kami admit
petang tu aku balik umah kejap pack barang macam nak pindah
segala warmer, toys dia aku bawak
nasib tak angkut sterilizer sebab hospital ada bagi tablet
dan terasa menyesal pulak kenapa laaa aku pegi cheras ni...dah la jauh dari sri gombak
pastu jalan jem macam cilake
ntahpapa kan


Pantai 1 bedded room







































Day 1 (Jumaat) - 15 mac 2013
Hamza neb every 2 hours
dulu masa neb hamza akan nangis sekuat hati dengan air mata berjejeran
sekarang dia siap sedut asap tu dan nak jilat corong...
pastu tangan sibuk nak pegang wayar
hadui kelakor anak aku ni
wheezing masih ada
aku stay kat hospital jaga hamza
Malam hamza dapat tidur dengan elok compared to the other nights
batuk selsema masih ada






















Day 2 (sabtu) - 16 mac 2013
I think hamza macam dah ok sikit
even Dr. Wong datang check pun kata bunyi wheezing dah takde
cuma lobang kat dada masih ada bila bernafas
so neb every 3 hours saja
demam pun dah takda
The whole day kat hospital just layan dia je
and hamza ada visitor special - Mummy lidya dia datang (babysitter)
Thank you lidya datang jauh2 sudi lawat anak saya
Anak-anak lidya pun rindukan hamza sebab dah seminggu aku tak hantar kat dia
malam  hamza tidur ok takde terganggu

tidur lena day 1 around 2am


tengokla dia buat macam cot kat rumah je

















focus tengok boboiboy. muka anak bapak betul kan





























Day 3 (ahad) - 17 mac 2013
Doc datang pagi kata Hamza memang dah ok sangat cuma ada batuk lagi
and selsema
so dah boleh discharge yeay!
Tapi nak menunggu discharge sebab nak clear insurance punya la lambat gila
Pukul 3pm baru dapat release
Alhamdulillah insuran company husband cover semua kos rawatan
phewww legaaa
Untuk penyakit macam ni 3 hari warded kos adalah lebih kurang 2k-2.5k
dah macam beranak pulak kan
yela aku ni pro hospital kerajaan, kalau nak bayar sendiri memang tak berapa mampu den
Tapi of course servis swasta ni berbeza
pastu masa tunggu tu surfacing baca brochure yang bilik suite
fully carpeted and sofa lagi selesa hanya tambah 20 hengget je
dia dah menyesal tak sudah sebab covered kan
adui kalau nak balik baru baca brochure tak payah dikenangkan laaa sayang oiii

Happy nak balik rumah

On the way back home sweet home. muka hamza sedih kereta berhenti






































Prescribed medicine:
1. Ventolin 2ml (fungsi macam neb untuk cair kahak)
2. Singulair(serbuk untuk campur dalam susu) - ubat untuk decrease possibility of asthma
3. Nasal spray supaya hidung tak tersumbat
4. paracetamol (ubat demam) - tak perlu dah
5. ubat flu - tak makan pun
6. aloecare spray (untuk spray kat mulut supaya tekak dia lega tak sakit and senang minum susu)
   - organic aloevera based


Isnin (18 mac 2013)
aku ambik cuti lagi sebab ada surat doctor
aku masih tak confident nak hantar hamza pada BS sebab dia masih batuk and selsema
Tapi petang tu memang aku nampak perubahan besar
batuk jarang-jarang and selsema dah elok
makan pun nak cuma susu masih kurang
ahh lega nya rasa bila anak dah sihat

today and semalam aku dah hantar hamza kat BS
cuma masalahnya hamza kurang minum susu je
selalunya 4kali x 4 oz
semalam cuma 2 times je minum
tapi makan bubur abis pulak
air masak taknak minum
aiyoh risau ummi

hopefully today hamza appetite increase
This thursday ada follow up check up with Dr. Wong
Thank you all yang doakan hamza sihat
my advice to all mommies, kalau anak batuk and ada kahak
Lepas 3 days tak elok sila bawa jumpa PAED
kalau tak elok jugak bawak hospital terus
Sekarang ni virus senang keluar masuk apatah lagi pada anak kita
yang baru nak build immune system tu
Lepas ni InsyaAllah nak ambik vaksin pneumococcal for hamza
better late than never

saya dah sihat lah ummi!






5 comments:

Umie Aisya said...

alhamdulillah.sihat dh budak comel bambam ni. Safiyya lak selsema truk.batuk kadang2.hope tak teruk.

LisaLisut said...

ni muka bapak sungguh ni.hahaha.
baiklah pet. lps ni kalau hannah batuk2 selsema lebih 3days i pn nk admit trus kekeke. kdg2 sonok jgk berkg kt hosp.cuma tulah mental tortured nk ulang alik heheh

ttbe terigt balik cmne la i bole biar hannah smpai dkt nk 2weeks batuk2 aritu)wpun mcm2 i pegi, dgn homeopati nye, sedut kahak nye etc) huhu

Sicness Surfacing said...

umie aisya:
alhamdulillah sihat.bila anak sakit, kita pun jadi 'sakit' kan...hopefully safiyya just batuk biasa je..sedih kalau batuk berkahak ni bunyi dia seksa sangat

lisa:
don't worry lisa, for me whatever it is follow your instinct. Mother knows best :)

macam i dah kali kedua dia sakit, so i know yang this time tak sama macam dulu, lagi teruk...so bila malam dia sesak nafas susah tidur, dada berombak laju, i memang risau sebab takut dia tak bernafas pulak kang time i tidur... I strongly feel he should be warded supaya boleh monitor keadaan dia..honestly i pun tak suka nak admit dia kat hospital sebab kat sana lagi macam2 infection boleh dapat...but tu memang last resort I, lepas 2x pegi specialist tak jadi apa.

probably haritu hannah just batuk kahak tapi still manageable and takde masalah pernafasan. U pun dah berusaha buat macam2 untuk Hannah and it works for her bila dia dah sihat tanpa admit :)

BAIZURA NATASHA said...

Sbaek Hamza tak merengek kena bekampung kat hosp. Good boy

cha said...

edih kan tgk baby kecik2 lagi dh masuk hospital bagai. sihat sihat selalu ye hamza. sian mak ayah awak tau