Monday, February 04, 2013

Big Me

Overweight selepas bersalin bukan isu zaman sekarang ni
aku serius jarang tengok orang overweight lepas bersalin
dekat office aku ni ada 5 orang deliver sama dengan aku
semua dah kurus kecuali aku
aku pun heran la...
dah macam celebrity hollywood pulak
habis pantang 40 hari turun berat berbelas kg
jeles aku

Year 2010 - 56kg


























aku memang kategori "ada isi" la
berat selalunya range 56kg-58kg
ada perut sebab suka minum nescafe
muka jenis bulat
selalu aku rasa aku patut kurus lagi

Tapi bila aku overweight macam sekarang ni
terus aku rasa macam menghargai sangat bentuk badan aku yang dulu tu
serius
Bila badan membesar ni
Ramai pulak yang bagi remarks kan

"ehh naikknya badan ko pet"
"awak memang gemuk betul ye lepas dapat hamza ni" - ayat best kawan  aku
"baru anak sorang ni..kalau ramai cemana tu "- ayat mak aku
"jaga sikit makan tu.,,jangan makan banyak sangat" - ayat nurse KK
"Tak berpantang ke aritu?" - ayat makcik mana ntah kat ofis ni jumpa kat surau
"eh dah bersalin kann??" - INI PALING KEJI
(aku cuba fikir positif yang minah ni tak perasan aku cuti 2 bulan aritu..huwaaaa)


Mula-mula orang cakap macam tu aku defensive la kan
aku akan jawab
"saya bersalin caesarean
atau
saya pantang sendiri je aritu takde bertungku berbengkung"
Tapi lama-lama aku menyampah
Like, why do I have to explain myself to these people?
It's my body, my life.
So kalau orang bagi remarks aku akan kata
"ha'ahh kuat makan sekarang ni"
dah settle.

Year 2011 (February- before jogging) -60kg























Year 2011 - 60kg




























Tapi serius like i said before,
bersalin c-section bukan lagi alasan untuk ko jadi gemuk bagi mereka-mereka ini
Malah aku sendiri tengok kawan aku ni c-section lepas 40 hari terus cantik badan
Jeles lagi sekali.

Berat before pregnant - 56kg
Berat sebelum bersalin - 68.5kg
Berat lepas pantang - 65kg (turun 3 kg jee haru kan)
Berat lepas 2 bulan ambil injection - 72kg
Berat sekarang - 73.5kg

Makin Hamza besar, makin badan aku membesar
Boleh tak aku salahkan injection perancang sekali
hahaha
ntah aku rasa dia contribute kepada pengumpulan lemak kat lengan dan bonbon aku
serius aku dulu gemuk lengan susah nak naik lemak

orang kata breastfeed boleh kurus
tapi aku mengembang ada la...maybe sebab tak fully breastfeed
Makan memang banyakla tapi takdelah sampai berpinggan-pinggan
biasa pagi aku makan heavy macam nasi
tengahari aku lunch nasi separuh +protein and sayur
malam tengok keadaan
kadang-kadang makan oat je
aku kena makan
kalau aku kurang makan, susu aku pun kurang
kesian Hamza nanti

Year 2011 after jogging - 54kg
























2011 - Wedding day - 54kg


Time macam ni memang aku rasa berpantang itu amat penting!
Apakan daya aku cuma mampu buat apa yang aku boleh buat masa pantang sendiri
Takpelah now baik kita focus pada future je
Aku tak letak target bila aku boleh kuruskan badan
Aku nak start jogging
sebab masa aku jogging 4-5 kali seminggu sejam selepas office hour
berat aku turun 6kg dalam masa 3 bulan
Tapi aku akan jogging bila masa mengizinkan

Serius aku takde masa sangat
aku bangun seawal 5.30 pagi - pam susu
kadang aku skip kalau penat sangat bangun pukul 6.00am
kemudian kemas barang/ basuh botol hamza yang pakai lewat malam
mandi keluar pegi kerja pukul 7.00am
Habis kerja pukul 5.00pm terus amik hamza pukul 6.15pm selalunya
sampai rumah 6.30pm
kemas barang hamza- basuh botol
buat laundry- mandi - susukan hamza- kalau rajin masak- kalau tak makan luar je
pukul 10 tu tidur kejap...pukul 12 bangun pam susu
lipat kain kalau ada
pukul 1 atau 2 pagi tidur balik

So bila aku nak jogging?
I will do it when I'm ready

2012- 6 weeks pregnant -56kg


























Buat masa ni terpaksa hidup dalam kegemukan
The thing about being fat is to find comfortable clothes
first aku stress sebab semua baju , jeans tak muat
baju kerja lagi la
aku terpaksa buat shopping kat jusco
dengan confident aku ambik size XXL baju kerja kat jusco scarlet
Tapi rupanya tak muat juga
lastnya aku shopping dengan SCARLET PLUS
kecewa kan?
Now semua t-shirt band aku tak muat
Semua size S dan M
Bila pakai sekarang dah macam pakai baju budak sekolah pulak
yang paling keji adalah aku boleh pakai T-shirt band Surfacing
haih

So my dear surfacing, nanti saya cari baju-baju awak yang best lagi tu ye
Awak pun bukan muat dah..


















Latest - February 2013 - 73.5kg























Anywho ada kawan-kawan aku dah start pm kat facebook jual produk kurus
aku belum terpedaya lagi
maybe sebab produk kurus ni mahal-mahal belaka.
Bila aku kata suruh sponsor, terus diam semua.
ada sapa-sapa nak sponsor aku ke?
ngeee


5 comments:

aliaa said...

hehehe. sama lah kita. makin anak membesar, tak jgk kurus2.

my case, kwn husband siap bgtau slimming centre mana yg ok. since dia taktau mcm mana susahnye BF. so i told husband, pahala susukan anak lg besar drpd pentingkan diri sendiri utk kurus.

but still kene kurus la jgk kan, jaga body utk suami. but sangat lah susah. i sama mcm u. krg mkn nasi, sikitlah susu. or tak pekat susu i nnt.

its ok, mari kita kurus slow and steady. hehe

LisaLisut said...

Ayat plg damn skali i pnh dpt dan sll dpt eh dlm tu ade lg ke? Or ko pregnant lg ke?? Fuck btul.sungguh sarcastic hahah.nsb la i jnis take it easy.xamik hati sgt ape org kata.huh. i nk tgk byg angka 55 rs jauh lg. Nk back to 48 lagi lahhh lol. Tp tiap kali lps badminton ke kdg2 trase jgk kempis perut hihi. Oh u ambik injection ke. I rs tu pn faktor jgk m.hormon. i last2 xinject or pape pn.just pki condom or kira cycle haha..tp mmg ssh pn babe nk diet dgn bf. I dlu pn kne mkn nasi br nmpk susu kuar.kalau x mmg xde sgt pn huhu..kwn i yg czer baby boy,bf , gile kurus kwrempeng.jeles siut..huhu.sbb dia ckp ank kuat nyusu huhu...haih..yela lain body lain ragam ye dok...huhu.sbr jela kite ye dok

cha said...

Pergh dulu kurus kot u. Gambar kawen u tu terbaik kot ramping. Takpe u gigih tau nak kurus kene azam kuat. Kalau suami u x ckp apa takpela huhu. I ni plak nak gemuk. Kurus sgt tak elok kan :(

LisaLisut said...

one more thing! i pn penah beli seluar kt scarlet plus! ms mula2 msk keje lps deliver aritu! stress sbb seluar keje semua ketat sendat. cant believe myself beli somthing kt scarlet plus hahah. tp size plg kecik la.kira i kategori size kecik dlm kumpulan org berbadan besar. haha.skrg bila pkai seluar tu longgar la pulak tang pinggang

pet said...

aliaa:
alamak boleh tahan kepochi kawan husband you ye..hahaha. I think we will lose weight cuma ambik masa sikit la..hehe. for the time being our focus pada baby dulu :)

Lisa:
kejiiii gile ok statement tu...baru2 ni my boss datang boleh bisik pulak "lela, u berisi lagi ke?" hadoiiii...
baru 5 bulan ni boss takkan nak pregnant dah...saba jela kan...
at least you main badminton tu dah okla ada sumber yang boleh tingkatkan metabolisme...I ingat nak stop inject tapi tak berani pulak sebab czer kan..maybe after 1 year la baru stop. macam babysitter hamza, 3 orang anak semua operate badan elok je ramping..jeles ai.
kalau u nak tau sampai sekarang i tak beli new jeans sebab in denial nak tengok size.hahahah...

cha:
nak kata kurus tu tak sangat tapi bila pakai baju size m tu tak malu la kan..hahahah..ni sekarang pakai baju xxl pun nampak perut terboyot ke depan macam pregnant...sedih tau...so cha, hargai lah badan u..tapi selalu orang badan kecik ni kalau pregnant pun lepas bersalin badan tak naik sangat :)