Thursday, February 07, 2013

5 months




















January 31, 2013 (5 months)
Weight: 7.5kg
Height: 64cm

Hamza dah masuk 5 months
adjusted age dia around 3 months 3 weeks
Last time aku ada update apa yang Hamza dah boleh buat masa 4months plus
Basically dia dah tau dia ada tangan
so dia akan explore tangan dia buat macam2 yang menghiburkan hati aku
kadang2 time duduk atas riba, siap tepuk2 peha aku dengan tangan dia
adui kelakar betul

So sepanjang 4 months ni milestone Hamza

1. Hamza nak duduk macam kat atas
Dia taknak baring macam baby dah..kalau baringkan sibuk angkat badan
kalau dapat duduk kat sofa macam tu sambil tengok babytv kemain la suka la hai
Tapi dia tak boleh duduk sendiri unsupported

2. Hamza belum meniarap
Yes belum meniarap tapi sibuk nak duduk cemana tu?
aku suka letak mainan belah kiri kanan dia tengok dia nak mengereng tak ambik and meniarap
Yang dia buat dia cuba capai dengan usaha yang tak putus pastu angkat2 punggung
bila dia boring dia masuk jari dalam mulut...
aduhai Hamzaku
Sekarang aku rajin suruh dia tummy time
and kepala memang dah kuat
siap angkat2 badan lagi tangan tegak macam nak merangkak
Tapi nak meniarap sendiri tak tahu..ngeee
It's ok my son, ummi akan bantu awak and take your time sayang
this months ummi beli evamatic mat supaya awak banyak main on the floor
tips dari mummy lisa ni :)
Aku memang tak risau and confident Hamza boleh buat when the time comes

3. Hamza suka lonjak badan
Favourite dia sekarang berdiri sambil aku pegang
then lonjak badan...
lagi aku sebut "jump" lagi laju dia buat
Sampai tahap lenguh tangan
kadang2 dalam kereta pun dia nak jump
awak tu 7.5kg nakkk oi

4. Sembur air liur
Ha yang ni memang sangatla serius
Kadang-kadang aku pakaikan bip sebab baju dia cepat basah dek air liur
Dulu aku selalu rasa macam eh kenapala orang suka letak bip kat baby tak comel la
sekarang aku sendiri yang buat..hahahah
kesian la pulak dia baju asyik basah and aku asyik nak tukar
sambil sembur sambil sebut "abuuuuu abuuuu"
sapa pulak abuuu nye sayang...sebut ummi dulu ok

















5. Semakin banyak sembang(cuma dengan abah saja)
 Punya la ummi bersembang dengan awak bukan main lagi
sambil mandi sembang, nak tidur sembang, dukung pun sembang
Tapi awak gelak je...
jarang2 awak balas sembang dengan ummi
Tapi kalau dengan abah dia...
baru abah dia buat muka dia dah menjerit kemain
sedih aii tauuu...
Tapi sekarang memang banyak bunyi dia buat siap menjerit bagai
Semalam aku cakap sama surfacing:

"eh awak tau tak semalam hamza menjerit kuat gila macam cakap haihhhh"
surfacing dengan muka takde perasaan cakap
"oh yee..dah tau dah..dah lama dia buat sama  abang"

yelaaaaa anak awak nak sembang sama awak je....
haih.

6. Jadual minum masih sama
Hamza masih minum susu badan + formula s26 gold
still minum 4oz every 3 hours
maximum dia boleh minum 5oz setengah je
tu pun terkeluar2 muntah
sekarang pattern dia Babysitter kata petang pas mandi petang pukul 5 taknak minum
walaupun last feeding pukul 2 atau 3pm
Kadang dia taknak buat susu sebab nanti memang membazir hamza tak minum
aku tau sebab apa dia taknak minum
sebab dia tau pukul 6 aku ambik dia dapat susu gantung
bila aku ambik dia balik je rumah duduk je sofa
dia dah start tonyoh2 muka kat badan aku
bila aku baringkan muka dah pusing ke BR and tangan dok nak selak baju aku
atau tangan dia terketar-ketar dengan kaki cycling
Hamza, awak ni memang fani
Serius, ummi terhibur dengan telatah awak.




















7. Tangan terketar-ketar
yang ni kelakar sebenarnya...
everytime he wants something
letsay nak susu ke..atau dah boring baring dia nak dukung ke
atau nak nangis ke..
dia akan bagi sign berbentuk tangan terketar-ketar dengan badan mengeras
Mula-mula BS aku takut tengok macam tu
Tapi sebenarnya memang normal itu perangai dia to get something from ummi
Kalau tak dapat...siap la menangis hiba dengan air mata berjejeran

8. Jadual tidur tetap sama
Still tidur siang kurang
malam tidur seawal pukul 8 atau selewat pukul 11
bangun dalam pukul 2 and 5 for feeding
sekarang dia dah pandai soothe himself to sleep kalau terjaga
by sucking his thumb
aku dah risau oh jangan la hisap jari
nanti jadi macam ummi hisap jari sampai besar sampai gigi jongang
(true story- aku hisap jari sampai darjah 5- malunyaaa..hehe)
Tapi nasib baik pas tertidur dia lepaskan jari tu..
pheww


























itu je yang aku dapat ingat
My mom said he is a very happy baby
senang nak gelak walaupun muka serius mula-mula
Some said manjanya anak ko ni tak boleh tinggal kejap
Well, it's my choice.
He's my son and I choose to hold him, hug him, comfort him whenever he needs it.
Takde istilah "jangan manjakan sangat"
he is still a baby for God sake of course kena tunjuk kasih sayang
Showing your love through what?
hold, hug, kiss, comfort :)


MY INTERMONOLOGUE:
Eric Clapton - Sunshine of your love

5 comments:

LisaLisut said...

tembamnye hamza..kire kuat dia nk duduk cmtu.hannah if org dudukkan dia thn bape saat je lps tu sbuk meniarap balik lps tu tersenget2 nk duduk balik.haha.dia mrh org dh dukung lps tu ltk balik.

hamza mnum 4oz each session,hannah mnum 3oz lg.cmne nk naik berat hannah ni ha.tkpe pet if dia jump2 wpn dlm kete.kurus skit kakaka.i sll suh hannah pijak perut i kasi pecah lemak. LOL

hamza,bgla skit isi awk kt hannah hehe

cha said...

haha melonjak lonjak tu i memang tak tahan kalau dukung budak. lenguh ok. kalau si hamza ni lagi la lenguh tangan i haha. dh besar dah boboi ni :)

pet said...

lisa:
hannah pasni mesti duduk steady punya sebab tengah belajar nak duduk. me on the other hand takut pulak nak dudukkan hamza takut spine dia tak ready lagi. tapi kalau baring mengamuk2 pulak..adoi.

4oz tu pun tak semua habis lisa. tau jela baby at this phase banyak main je. i rasa hannah aktif gila sebab dah pandai meniarap bagai kan tu sebab berat dia maintain.yang penting dia nak minum, makan, aktif main is good enough. hamza ni takde rupa macam nak makan pun so i rilek je lagi..haha.

tula kadang2 dia jump tempat czer tu senak jugakla rasa..kederat baby ni kuat kan...nampaknya kecik macam tu..


cha:
betul cha..mula2 excited lama2 macam ala hamza ummi lenguhla pulak..hahaha.

Umie Aisya said...

semangatnya hamza!comel gilers.ok la at least dia try to grab mainan kt sblh.my baby mmg takdepon.dok menendang2 je.huhuhu

pet said...

thank you umie aisya. hamza keaktifan ikut mood dia..kalau mood ke laut memang apa buat pun taknak..hehe. saya pun macam risau2 kadang2 tapi sentiasa berpegang pada ayat setiap anak lain perkembangannya...antara adik beradik pun lain apatah lagi dengan baby lain :)