Tuesday, July 02, 2013

Home

tak lama lagi nak puasa
lepas puasa raya pulak kan
last year first time sambut raya as husband and wife
this year ada penambahan ahli keluarga
last year sakan jugak aku siap buat makan-makan 2 kali
sekali untuk family
and second time untuk kawan-kawan
aku masak untuk both makan-makan kecuali ada kes nasi tomato aku tak jadi 
and surfacing terpaksa cari nasi beriani mamak on 2nd day of raya..
hahaha..nasib ada
seminggu lepas tu aku terberanak
tak tau la sebab penat sangat ke terlampau banyak berdiri 
menyebabkan hamza terus rasa nak keluar
langsung aku takde update kat blog gambar raya 2012
maybe I should...
just untuk kenangan

aku ingat tahun ni nak boria anak beranak
tapi aku tak beli kain and tailor taknak terima dah tempahan baju melayu hamza
sedih aku mengenangkan kalau hamza takde baju melayu
nak beli mesti besar kan
tapi Tina kata ada jual dekat Bak, Gombak
kita try tengok nanti kalau ada
baju aku and surfacing tak susah beli jubah je
badan gedempol ni bukan boleh beli baju siap selain jubah sahaja

aku ingat nak bake cookies raya lah this year
last year tak buat sebab aku sarat so cepat penat and mengantuk
kesian surfacing terbayang2 chocolate chip cookies aku
2 tahun lepas aku jual "kOOkies munchster"
Kalau aku buat this year untuk makan sendiri jelah
tengok cemana kalau rajin aku pegi beli oven

bila nak raya ni selain kuih raya, baju raya, 
deko rumah juga menjadi satu benda yang headache jugak
Last year aku pindah rumah sewa kedua ni betul-betul before puasa
rumah ni kecik sikit dari rumah pertama and very old
so we really need to plan out the arrangement supaya teratur sikitlah

living room - TV area

TV area ni betul2 sebelah sliding door



































Thank God masa tu memang murah rezeki
banyak barang aku beli kat Ikea dengan harga promotion
Theme kami untuk rumah Black, Grey and White, brown 
Perabot mestilah simple
Sofa aku ada 1 je klippan yang pakai jadi dais untuk nikah
kerusi rotan tu hadiah kawin kawan surfacing
almari TV aku dapat RM99 je dari RM300 kat Ikea
Foot stool RM8.90 je sekarang aku tengok dah jadi RM75
gilaaaaaa
nasib baik aku dah beli sampai 4 
karpet shaggy ikea pun time promo ikea family
Sebenarnya memang ikeawhore lah kami ni tapi dengan syarat harga kena reasonable
atau erti kata lain MURAH

dining area








































Kufi tu surfacing buat sendiri print dan framekan pakai ikea frame yang murah
Table lamp tu masa aku beli 2- RM7.90
sekarang 1- RM16.90
mak aihh gilaaa
Menyesal aku tak beli banyak aritu...huwaa
ikea ni kadang2 sale bukan lagi murah tau
aku selalu preview dulu everytime dia sale
sometimes harga mahal atau sama je
Tahun ni tema akan kekal yang sama jugaklah
cuma tahun ni aku ada masalah nak simpan barang-barang hamza yang banyak
and mostly barang dia mesti ada melukut kat area ruang tamu ni
kiranya the invasion of hamza lah
dengan playpen nya dekat depan tv
meja sebelah sofa letak warmer dan barang-barang harian dia

Playpen tengah medan





















sebelah almari cermin pulak letak baju hamza belum lipat dan kotak barang dia lagi
dekat meja makan ada steriliser pulak
time raya semua ni kena letak tempat lain
especially kalau aku buat makan-makanlah
pening makcik memikirkannya





















Nampak tu semua aku longgok situ je...
aku sebenarnya boleh je nak simpan tapi ni semua barang pakai
aku nak cepat capai so kenalah letak kat tengah-tengah medan ni
nampak tu seronok si kecik dapat merangkak dengan bebas
kalau lepas mop dengan vacuum memang aku bagi
kalau tak duduk dalam barricade je...kesian dia

anywho, apa2 pun yang penting checklist aku tahun ni adalah
tukar sarung bantal kecil kat sofa dan langsir
wah macam mak mak sangat kan nak tukar langsir
bukan banyak pun langsir sliding door je...
now I know why mak suka bebenor nak tukar langsir time raya
sebab dengan langsir lah rumah akan bertukar wajah
nampak macam eh ada benda baru
padahal lain semua sama je

Makan-makan raya aku tak pasti buat ke tidak
sebab we are keen to celebrate hamza's 1st birthday on August, 31
We'll see how kalau dapat bonus jadiii
kalau takde bonus diam-diam celebrate kat rumah je

6 comments:

LisaLisut said...

uiii ni mst kes i suh buat mkn2 open house.eh? hahahahaha. kire lawa ape deco rumah u.rumah i kosong plain.basic gle.slh satu sbb i xkreatif.dan mls nk berlebih2 lps ni pindah lg -_-

tp apsal u bole dpt most brg ikea murah ni??? i tgk semua harga jd ratus2.blerghhhhh.wow u mmg rajin msklah. org lain sume cite nk buat biskut raya bla2.i mcm xde prasaan. ade terdetik but i doubt myself.skill apa pn xde.mmg fail.hahaha

tgkla if jd beli tnjuk2 je..sobs

BAIZURA NATASHA said...

Hahaha. Pet, sila buat open house. Saja nak tambah pressure. I mcm lisa, rumah tak berhias x becantek. Dah la malas kemas rumah, malas jugak tu masak. I taktau apa yg i rajin. Hahaha.

Btw, kedai mil i ada jual baju mlyu budak. Tp x sure ada size bdk sekecil Hamza tak? Kalau u ckp awal, smpt anta utk order. Order baru je ttp 1july hr tu

ctmah said...

aaa..deng!!!!
cantik beb
jelous tgk almari tv tu..aritu tgk catelog ikea rasa nak pengsaaaan!!seriously murah bebenor rm99 tu...pakal aje xde kad tu

Asz Miza said...

Lisa, Bai ngan Pet harus buat open house..uols duk umah sendiri..hahaha..i je numpang umah parents lagi..kakaka..i suka wat cookies raya..jom sesama kita wat..

Hana Soffelia said...

ya,ya.. i can se ikeawhore u. haha tp cantik la pet even u beli murah2 je katanya.

i duk umah sewa jugak, skt ati tau tgk dinding ada tampal plastisin, maybe anak penyewa rumah lama kot. rasa nak cat dinding baru tp tuan rumah kasi ke? haha nak deko2 jadi malas sgt, fikir rumah sewa. teruk tak i? haha

Cik Hazz said...

cantik apa rumah u tu. sila buat open house yerr. kalau berkesempatan i nak terjah. hehe.. Brg2 tu time openhse campak je masuk bilik, kasi kunci, x nampak. Kitorg balik nanti keluarkan balik cam biasa. hihihi.. ;p