Tuesday, July 23, 2013

Cookin' Up Part 6 (Lasagna)


























So recently I made Lasagna for Iftar
asalnya aku buat bolognese sauce a day before
konon nak makan spaghetti meatballs la buka pose
tapi pastu tengok eh cukup bahan lah nak buat lasagna
and bila buat bolognese aku pun pakai banyak masa buat layering
so aku masak spaghetti sikit jelah nak abiskan bolognese tu

aku bukan selalu sangat buat lasagna ye
ni baru 2nd time buat
1st time buat masa raya 3 tahun lepas aku belum kawin lagi
hamik kau..
ngeee

aku selalu rasa lasagna ni leceh and mahal kosnya tu yang asyik tak buat je
tapi bila buat semalam senang la pulak and takdela expensive sangat

Lasagna ni aku belajar kat Chef John cewahh
dari Foodwishes lah apa lagi
aku suka sangat chef john ni dia tunjuk step by step
pastu resepi dia semua sedap


lasagna dah siap stack





















Lasagna ni usually guna marinara sauce + meat
so jadila meat marinara
tapi aku rasa nak buat marinara tu sama je lebih kurang macam bolognese
that's why aku pakai je kuah bolognese

Lasagna ni kau ada 3 part:
Lasagna sheets
meat sauce (meat marinana or bolognese)
bechamel atau cheese sauce


LASAGNA SHEETS
Beli sekotak besar Instant Lasagna sheets
meaning tak payah pre cook ye terus lapis and masuk oven
aku pernah beli yang kena boil dulu tu tapi dia lembik sangat jadinya
maybe sebab aku overcooked



MEAT SAUCE

ko boleh ikut resepi bolognese ni untuk buat meatsauce


atau ikut resepi chef john:

Minced beef 400 gm
1 tin button mushroom
1 tsp salt
ground blackpepper
marinara sauce (beli je dalam jar tu)
chilli flakes/ cayenne
1/2 cup water
Italian herbs
bay leaves (kalau ada)

How to:

masuk minced beef masak sampai brown
masukkan mushroom
(biar sampai bebetul brown and kering)
masukkan garam+blackpepper+ red chilli flakes
baru masuk marinara sauce
kacau2 sampai pekat
* meat sauce jangan cair sebab nanti lasagna jadi soggy
* aku pakai bolognese sauce je buat lasagna



CHEESE SAUCE

Cheese sauce ada 2 jenis - Bechamel sauce atau real cheese sauce
real cheese sauce ni mahal lah kosnya pasal pakai macam2 jenis cheese
ricotta la bagai jadi aku buat bechamel sauce je

Bechamel sauce
1/2 buku butter
1/4 cup tepung gandum/ all purpose flour
fresh milk 2 cawan
basil, oregano/ italian herbs
cayenne
ground blackpepper
nutmeg (kalau ada)
lea perrins (kalau ada)

melt butter - letak tepung stir jangan kasi ketul
letak segala herbs
letak fresh milk 1 cawan
kacau 5 minit letak 1/2 atau 1 cawan lagi fresh milk
seasons the blackpepper, cayenne, nutmeg, garam sikit
lea perrins
tutup api dan masukkan cheddar cheese ikut suka
(aku suka letak 6 keping cheddar+ mozarella sikit+ parmesan sikit)

ATAU
kalau nak betul-betul chese filling ikut resepi chef john ni:

2 eggs beaten
letak ricotta cheese
cubed mozarella
freshly grated reggiano-parmigiano cheese
sedikit fresh parsley
salt and ground blackpper and cayenne
gaul je semua

ini memang ultimate cheesela
aku tak pernah buat filling macam ni sebab mahal...heheheh




























ok now cara nak stack:
- Meat sauce layer paling bawah
- lasagna sheets
- meat sauce lagi make sure cover semua lasagna sheet

-cheese sauce
- lasagna sheets
- meat sauce
- cheese sauce
- lasagna sheets
-meat sauce
-cheese sauce

gitula kau repeat2 je no right or wrong
last sekali atas ko tabur mozarella sebanyak-banyaknya dengan parmesan
cover dengan foil loosely
bake at 190c for 30min
pastu buang foil
and bake again for another 30 min
siap!
jangan potong dulu kang abih roboh lasagna
tunggu 15-20 minit at least bagi dia firm
huwaaa sedapnya lambat nak tunggu

Kau tengokla kami berdua ni hantu cheese dan lasagna
tapi surfacing lagi hebatla dia memang boleh makan satu tray ni sampai habis



























See belen tinggal ni je
kami makan je dah banyak ni cemana nak serve tetamu nanti...
hahaha
anyway kalau nak lagi clear step by step
boleh tengok video chef john
selamat make-stack-bake-wait-eat!

4 comments:

Cik Hazz said...

perghh.. leleh tgk cheese dia. hihi. thanks share the link. nanti boleh gi rujuk. :)

LisaLisut said...

omg..cheese overloads!!! satu je i kureng buat western sbb kos brg dia mahal.hahahaha. compare dgn lauk2 kg kan.ngeh3..

kalau la kite jiran, mmg dh ktuk pintu mintak skit ;p

Asz Miza said...

oi lapa lapa lapa lapa...menyesal bukak ni pepagi cenggini..

BAIZURA NATASHA said...

Hoi. Leceh bebenor. I baca resipi, tengok banyak layer sangat haish, terus xpela, beli milano punya aje la. hahaha. Part cara2 nak masak bagai tu i trs skip x baca, sbb hadoih sesak kepala apesal renyah sangat. Haha. Salute la kt u. Berbaloi buat surfacing mkn bnyk. Puas hati