Thursday, November 06, 2008

The Nightmare




I had a nightmare about a month ago...
Mimpi somebody entered my house and stabbed me to death
In my dream, my souls lingered looking for my killer,
just like in the movie.
This is no ordinary dream.

This bloody dream haunted me for a month.
I was afraid to go to sleep.
I will keep the TV on with no sounds
cuz i'm afraid to sleep in the dark.
I put a knife under my pillow.
Parang panjang lak kat sebelah kiri & kanan.
make sure alarm pintu sentiasa on.
letak cawan kaca tepi tingkap...
so that i can hear anyone who try to break in thru the window.
Macam-macam doa aku bace macam
Ayat Kursi, Selawat Nabi, 3 Qul, Al-Fatihah...
Tapi perasaan takut tetap ada
Kadang-kadang menjadi-jadi sampai aku tido bukak lampu..

Until 2 days ago,
aku terbaca buku amalan doa...
Rupenya ada doa yang patut kita amalkan sebelum tido
dengan kaedah-kaedahnya.
Sebelom tido tuh aku baca...

Alhamdulillah
Perasaan takut terus takde
Hati aku tenang
Automatically aku takde fikir langsung mende2 buruk
yang aku selalu bayangkan tu
aku boleh tido dalam gelap...
x payah kelubung2 dalam selimut dah.

Sekarang baru aku tau kenape sebelum ni
aku bace doa macam tak berkesan...
Sebab aku tak berapa faham maksudnya..
Sebab aku just baca n tak berdoa bersungguh-sungguh minta
dilindungi Allah SWT dari kejahatan dan bala bencana
Bila berdoa kita perlu yakin, bersungguh-sungguh,
baca dengan betul dan fahami maksud.


bile dah tau ni...
aku nak share doa-doa tu...
supaya kita dilindungi Allah SWT waktu tidur
semoga hati kita lebih tenang untuk lelapkan mata
Semoga kita sentiasa dirahmatiNya


Sebelum tidur kita berwuduk dulu.

1) Angkat tangan seperti berdoa dan bacalah:

a) Surah Al-Ikhlas


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa.
sesungguhnya Allah kekal.
Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan
Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya.



b) Surah Al-Falak


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan
yang menciptakan sekalian makhluk.
Dari bencana makhluk-makhluk yang Dia ciptakan.
Dari bahaya gelap apabila ia masuk.
Dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (
dan ikatan-ikatan).
Serta dari kejahatan orang yang dengki apabila dia melakukan dengkinya.


c) Surah An-Nas



Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah)
Pemelihara sekalian manusia.
Yang Menguasai sekalian manusia.
yang disembah oleh sekalian manusia.
Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam.
Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia.
daripada kalangan jin dan manusia.



sejurus selepas itu raupkan pada muke ke anggota badan lain
mana yang sampai.bacalah sebanyak 3 kali.

b) Baca Ayatul Kursi
d) Baca Surah Al-Fatihah
c) Mengucap 2 kalimah Syahadah dan Selawat atas Nabi Muhammad SAW
d) Tidur Mengiring ke kanan dan bacalah Zikir Fatimah
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar




Sebenarnya ada banyak lagi doa-doa lain...
tapi ini lah so far ape yang aku amalkan...
nak atasi perasaan takut tu.


Ape-ape pun selepas kita berdoa dan yakin...
tidurlah sambil bertawakal pada Allah SWT.
Tapi berhati-hati tu memang la perlu kan...
so i still keep a knife under my pillow.




Bismika Allahumma amutu wa ahya
(With Your name, Ya Allah, I die and I live)

5 comments:

zuhairy hashim said...

erm, sejak tinggal bilik single ni aku salu tido tak lena. budak-budak umah sume dah kena tindih. haih! dah 2 minggu aku tido merempat di bilik orang. ada doa untuk mengelak dari benda halus tak?

Zana Fauzi said...

Very useful. Thanks for sharing!

along said...

Yup, thanks for sharing!! >:D<

pet said...

to jeghi:

ni la bacaan untuk menghindari dari sume mende halus ke, kejahatan , jin & manusia.
But mcm aku ckpla..faham dan yakin dengan ape yg kite baca, InsyaAllah tak akan diganggu.
Especially AyatulKursi tuh...memang kite akan dilindungi dr gangguan Syaitan sampai ke Subuh.

to zana & along:
Thanks for reading.
Just nak sampaikan ape yang aku alami :)

rusanna said...

pet, Alhamdulillah. been listening to u make me worried some gak. lagipun pengajaran sbb byk kes pun. tk salah berwaspada kan.

hope we are all dlm lindungan-Nya. InsyaAllah.