Wednesday, October 15, 2014

It's All About The Money


























While doing the dishes my mind was so busy thinking and listing
all the things that I have to buy this month
Every month I will make a list of "Things To Buy"
so it will be easier for me to sort and plan how i'm gonna spend the groceries money
lepas bajet 2015 ramai mula post kat fb about high living cost
can we survive with RM2, 500 permonth?

for me, depends
kalau single baru lepas grad, memang lebih dari cukup
tapi kalau dah kawin, ada anak
anak lebih dari satu...
duduk kat bandor ni
memang gila - tu je aku mampu cakap

But, ada family yang boleh survive with that kind of amount
But not me
Keluar je dari MMU dah terbeban RM100k hutang PTPTN nak kena bayar
I was not born with a silver spoon in my mouth
I got my first handphone at the age of 18 - jenama alcatel
Masa tu tengah famous nokia 3210
aku pergi kemana-mana naik bas
from Langat- KL-Cyberjaya
Dah 2 tahun kerja baru mampu beli Proton savvy yang yahudi lagi menjahamkan duit aku
dengan bayaran bulan RM 470
pastu savvy tu jahanam sampai aku terpaksa kerugian and ambik kereta proton lain
tanpa pilihan

tak kaya tapi masuk MMU kenapa???
sebab tergula-gula dengan pinjaman PTPTN yang ingatkan akan mampu bayar leps grad nanti
sekali rupanya gaji lepas grad cuma RM1300 sahaja ye
yeee untuk degree di ulang semula RM1300 sahaja
yeah I was so naive and stupid at that time
diri pun mediocre je masa tu bukan top student
no room for regret
focus on the future

Anywho,
back to today
I will spend at least RM500 untuk groceries, RM 200 untuk diapers + toiletries
and RM 300 untuk formula milk
That's already 1K
Belum lagi nak bayar babysitter, loan kereta x 2, sewa rumah, mobile phone, TNB, Astro,
Unifi, credit card, Insurance x 3 pax, duit untuk FAMA (Father & Mother)
Itu belum lagi kalau ada loan rumah, personal loan and pelbagai loan lagi
Kalau macam ni 10k pun macam tak cukup kan
So, when is enough...enough?
Duduk kat bandar ni memang banyak pakai duit
tapi kalau duduk kampung orang yang kerja macam aku or surfacing ni tak boleh survive pulak
sapa pulak nak hire Filmmaker or PR kat kampung durian sebatang kan?

anywayy
Back to my grocery list
Ini yang common mesti ada monthly :

Kiub ikan bilis x 4
Kiub ayam x 4
Telur
Minyak masak
Olive oil
Minyak jagung

Minced beef x 4
Burger
Hotdog
Pie pastry
Drummet

Cheese bega
Cheese topping
Cheese parmesan
Buttercup x 4
Butter spread
Butter bylanthne
Susu farm fresh
Yakult x 4
Calciyum x 1

Parsley
Allspice
Italian herbs
Gula
Tepung
Serbuk dadih
Mushroom x 3
Tomato puree x3
Susu Ideal x 2
Susu pekat x 2
Sardin Mackerel x 2
Nescafe refill
Old town instant
Cereal milo
Cereal coco crunch

Plastik sampah XL
Plastik sampah large
Tissue kitchen
Tisu kotak
Mamipoko x 1
petpet x1
 drypers pants x 2
Susu s26 x 3 kotak 1.8kg

Sabun mandi hamza
Sabun mandi refill frusier
Sabun tgn frusier x 2
Sanitizer dettol
Shampoo
Conditioner
sabun basuh
Top softener
Comfort putih softener
Dettol lantai
Pewangi drawer
Charcoal drawer

Carrot
Potato
Celery
Tomato on vine
Labu manis
Apple
Udang
Ayam


Ini stok sebulan lah
Tapi ni tak termasuk list pegi pasar atau supermarket weekly pulak
Kalau kat pasar dah confirm seminggu tu at least RM50 kan
dengan barang basahnya, segala bawang, segala sayur bagai
petai pun 5 ringgit weyyy sepeket kecik
santan sekilo pun RM 7.60 tau
Sardin pun RM 7 satu tin mackerel tu
sapa kata makan sardin boleh bajet?

Yeah aku suka sort list macam ni
so aku tau lane mana nak pergi and apa nak grab
Biasanya zul akan ikut 2 lane je, pastu dia pi bawak hamza makan ke apa
so it's just me, my trolley and my list
Pastu I'm going to grab everything as fast as I can
and when I said fast, at least dalam 30-45min
ngeeee

Groceries shopping memang dah jadi terapi untuk aku
I really love it, especially bila check list panjang lepas dah bayar nak tengok
apa yang aku telah dapat save, yang dapat diskaun or member price
Rasa macam satu accomplishment
dengan bangganya akan bagitau surfacing kalau dapat spend elok2 dengan bajet
tapi kalau overbudget diam diam jelah tambah sendiri...hahahaha

and yes, I calculate everything before bayar
and I know exactly how much the item is
sebab ada banyak kali kejadian kat hypermarket ni --- tulis harga diskaun, bila bayar harga asal
apa lagi harusla kena lahar cashier
jangan ingat semua customer main bayar je
kalau orang kaya takpalah kan
aku memang check siap2 harga tu label and price tag scanner

satu lagi habit aku masa weekdays aku jalan-jalan kat giant
atau tesco kat paradigm mall ni
so bila aku nak beli groceries kat Carrefour la contohnya
aku dah tau kat mana murah or mahal
contohnya susu S26 hamza memang paling murah kat tesco siap dapat free gift bagai
tapi stok selalu lambat
kat carrefour harga x masuk akal
tapi kalau kat manjaku harga sedang-sedang je

wahhh dah jadi macam advertorial KPDNKK segmen pricewatch pulak entry ni kan
apa-apa pun tepuk dada tanya selera
kalau banyak duit, mana-mana pun takda hal
tak payah tengok tag, ambik je terus bayar
but for people like me, memang calculative and harus make sure
apa yang bayar tu memang berbaloi-baloi


MY INTERMONOLOGUE:
Pink Floyd - Money



8 comments:

Hana Soffelia said...

Wah pet. i kagum ok dengan groceries list u. i kan pet xde buat list sbb i jd seram sejuk tgk bnyk brg kena beli. Dpt gaji i diam2 kan je dlm bank. tau2 susu hbs beli, apa2 hbs i beli. haha

gila tkt duit mengalir mcm air. baru msuk gaji dlm bank, dh kena keluar beli itu ini. so i pura-pura esok ambk sikit, lusa ambk sikit. padahal duit tetap keluarkan. kahkah

weh living cost xkan pernah turun, makin naik tp gaji nak naik mcm siput cadbury ok.

LisaLisut said...

wowh.tp aku rasa mayb tiap bulan xperlu sgt beli semua. tatau la kan sbb lain org lain rumah lain keperluan.hehe. mcm aku, brg dapo+pampers+susu hannah total 400+ tp xsmpai 500. myb dlm bulan tu ade la kicap ke susu ke xyah beli. or beras ke sbb beras blambak xmsk hahahaha.just beli mana perlu je.kurg kan cheese kot pet?cheese mahal wey hahahaha kidding. tp brg msk western food ni mmg mahei2.like shampoo ubt gigi,sabun etc tu pn, sabun hannah kdg xabis2 dh 3bulan.haha.beli refill je pn ssh nk luak.colgate ke apa beli in bulk as stock.so lg bape bulan xyah beli dh hehe.
tisu n plastik smpah pn bole cut slg xabis xbli.try cut skit2 la kot huhu. just my opinion. beza dia bsr jgk ms i cut brg dapo sbb mls msk bln lps+xbeli toiletries ke apa sbb xabis lg,total xsmpi 200 ok. tkjutssss haha.

bab lain xle nk kurgkan la. tu komitmen. huhu.

Dils said...

So true! Tadi gi grocery shopping sorang. Seram sejuk tengok harga beli barang tah hape2. Really need to discipline ourselves in term of groceries shopping.

Also kena buat meal plan. Dalam seminggu ni nak masak ape, siap2 beli and jangan meleret beli tah hape2.

Sicness Surfacing said...

hana: babe, aku penah buat style ko tapi ngeri bila terguna duit yg nak beli susu ke time tengah2 bulan. tu yang aku skang semua barang main untuk stok sebulan terus beli

lisa:
memang tiap bulan xyah beli semua cth ubat gigi pun aku beli extra pack. tapi aku jenis suka beli untuk ada extra kat rumah. mana la tau ada 1 bulan tu xde duit sangat so at least barang main untuk bulan tu dah ada so boleh cut cost bulan tu hahahha
tapi cheese memang mahal weyy
and susu hamza...huwaaa


dills: kalau buat meal plan memang tak jadi apa wey...sbb aku masak ikut mood.hahahah. dulu beli pelbagai veggies pastu abis layu dalam peti..so now aku beli untuk makan hari yg aku nak masak je kecuali stok ayam/ daging lah

Umie Aisya said...

wohoho i kagum tgk list tu.i x penah buat pon sbb maybe x duduk sendiri lg.skrg dok ngn mak so ktrg just topup apa yg xde.wajib kt ktrg susu,diapers safiyya ngn toiletries buat masa ni. tp kan dok mana pon mmg duit x cukup.depends cmne kte belanja.huhu.

Rai said...

Love this entry pet! Btw i pon mcm u rajin buat list. Tp more to weekly list. I pon. Masak ikot mood tp sayur yg wajib ada carrot, cauliflower n kobis. Sbb lmbt layu. Cheese mmg mahal kan. Our monthly groceries budget is rm500 too same like u so far jarang terlebih.

Cik Hazz said...

whoaaa.. panjangnya list. tapi mostly mmg barang keperluan semua tuh. yg tak best kat Msia, herbs and segala mala cheese semua tuh mahal yang amat! kat sini hypermarket bersaing2 buat promo every week. berbaloi kalau family besar kot sebab byk promo kena beli in bulk. tapi kitorg beli gak kadang. pastu tahan berbulan2. cuma tak best, rumah kecik takda space nak simpan. hahaha..

Teefa Rosly said...

wahh.. i respek la ketelusan u ni.. i dok ngan Wan n makngah, so i mmg kasi duit, diorg la pepandai beli brg basah.. tp ade la sebulan skali i grocery shopping utk brg 'omputih' gitu like cheese, milk, cekedis, cereal, minced meat n toilettries bagai. .

but i feel you on the belanja barang anak part. pampers, fm, insurance, duit babysitter lagi.. in 5 months, all that times two. *gulp*