Wednesday, October 29, 2014

The Wedding Song



























Anak dah 2 tahun baru nak blog pasal lagu kawin?
apakah kebuang tebiatan ini
ngeee

sebenarnya aku just nak recordkan sebelum aku terlupa songlist aku masa kawin aritu
macam baru je kawin pulak kan
aku memang suka music
for me hidup tanpa lagu macam cerita tanpa gambar
dari kecik dah dengar lagu rock kapak, boyband
kemudian insaf dan dengar The Beatles
seterusnya Grunge, Punk
and akhirnya terjebak dengan Metal Band

Tapi aku tetap mempunyai kesukaan pada feel good songs
Cause i'm a sucker for great lyrics and melody
Kalau aku suka satu lagu tu...aku boleh ulang berpuluh kali sehari
haaa tahap gitu

Lagu-lagu ni semua aku pilih mengikut moment dalam hidup aku
masa aku nak pi dating sama zul
masa nak buat preparation kahwin
semua lagu yang aku dengar and ada significant dalam hidup aku

So aku nak setiap moment masa wedding tu terpahat pada lagu2 penting ni
bila aku dengar lagu tu, aku akan ingat ooo time tu masuk dewan
time tu potong kek
gituuuu

aku bahagikan kepada section
masa aku bernikah and event kat rumah aku pasang lagu-lagu melayu semua
Sebab ayah aku suka lagu-lagu melayu
masa kat dewan aku start dengan gamelan and lagu-lagu mostly english all the way

Disebabkan itu juga aku hire PA system dari supplier aku masa kerja event management
and aku dah cakap siap2 aku taknak dia cakap apa2 pun
just play whatever in my playlist according to the itinerary
as simple as that
Thank God dapat Najib ni memang jenis dengar cakap and buat exactly as apa aku nak



Playlist aku macam ni:

A. MASUK DEWAN 
1. Gamelan - Ayak-ayak
Aku rasa gamelan ni memang overused tapi aku tetap suka sebab dia memang sedap
and sesuai untuk berjalan ke pentas, bersanding kejap sebelum emcee masuk line dia
by the way emcee aku adalah SIL aku sendiri. Thank you Yong!


B. BERSANDING
2. Gamelan - Togok Gamelan
Beat togok gamelan ni fast-beat so sangat sesuai untuk merenjis renjis dipilis gitu
So orang merenjis pun takdelah lemah gemalai je


C. MAKAN BERADAP
Nak turun je dari pentas ke meja makan terus pasang lagu-lagu berikut:

1. Book of Love - Peter Gabriel


*Lagu book of love ni aku selalu play masa drive balik kerja time dekat2 nak kahwin
lagu ni adalah lagu episod finale series kegemaran aku and zul "scrubs"
Lagu ni aku bayangkan love song kitorang sampai tua gitu

"But I, I love it when you give me things.
And you, You ought to give me wedding rings"



*Lagu ni dari Filem romantic favourite aku and zul of all time - JERRY MAGUIRE
Tom Cruise? Renee Zellweger? "You Complete Me?"
Enough said

You've gone a million miles How far'd you get
To that place where you can't remember And you can't forget"




Our relationship songs - jalan sama2 naik bas nak pi tengok wayang 
sampailah masing2 ada kereta
Dulu masa masing- masing broke aku membayangkan 
one day kami keluar pi romantic dinner
kat mana-mana candle light dinner dengan lagu ni 
haaa gitu 
tapi dah ada duit sikit pun tak dan nak buat hahaha

"I feel wonderful because I see, The love light in your eyes.
And the wonder of it all...Is that you just don't realize how much I love you"



Lagu ni aku dah convert jadi lagu untuk Hamza lepas dapat dia...hahaha
kejam sekali
The best Malay/Indon song ever. Lirik yang sangat hebat

Kau adalah darahku, Kau adalah jantungku
Kau adalah hidup ku lengkapi diriku oh sayang engkau begitu sempurna"



Lagu yang kitorang akan pasang bila stuck dalam jem lama-lama
atau pi tempat jauh sikit

And god bless these ones, not those ones , But these ones made times like these
And times like those...What will be will be"



Lagu ni dari first filem yang kitorang discuss masa baru-baru kenal
"10 things I hate about you"
Masa tu belum couple lagi...cakap kau aku and kutuk each other
Surfacing call aku  aku cakap sama dia aku tengah tengok cerita ni
scene patrick nyanyi lagu ni untuk Kat kat stadium tu

Surfacing kata
"eh Kat tu macam kau laaa...kasar, ganas...nama ko pun Pet
takpa nanti aku jadi Patrick nyanyi lagu kat stadium MMU untuk kau"

masa tu terus terdetik .."ehh dia suka aku keee"
dah mula syok sikit-sikit....terus jadi favourite filem...hahahahahahaha DASAR

" But if you feel like I feel....Please let me know that it's real
You're just too good to be true...Can't take my eyes off of you"

2-3 minggu lepas tu terus balas-balas sms dengan lirik lagu ni kauuu
haaa romantic tak? hahahahaha



Lagu ni dari Film "Secretary" pasal Maggie Gylenhaal yang obses dengan bos dia
Lagu ni sangat sweet and menggambarkan betapa obsesnya aku pada Surfacing
ngeee 


Though I have waited long ...And they have all been wrong 
Now I find in the end ...With him I need not pretend 
The chariots ...They rise up high in the sky ...What a fool am I to fall so in love 
What a wonderful dream it seems to be ...'Cause I love him "




lagu ni masa kitorang first dengar terus macam "Wow"
Terlalu gempak sampai aku dengar banyak kali and sampai sekarang tak boring

You know that I could use somebody
Someone like you and all you know and how you speak"



Band favourite kitorang dari Indonesia
Kisahnya pada Merdeka 2001 kalau tak silap kitorang janji nak jumpa
kat konsert merdeka Bukit Bintang sebab nak tengok Padi sama-sama
aku dari MMU Cyber, Zul dari UiTM
Punya ramai orang kitorang tak jumpa pun
so masa band ni main, kitorang tengah cari each other
gitu

Duhai cintaku... pujaan hatiku...Peluk diriku... dekaplah jiwaku
Bawa ragaku melayang...Memeluk bintang"




Lagu ni waktu kitorang break pastu couple balik
ahh those days bila ingat balik rasa silly
ngeee

"Cause it's you and me and all of the people With nothing to do, nothing to prove
And it's you and me and all of the people
And I don't know why I can't keep my eyes off of you"


Baru habis lagu masa Makan Beradap
phewwww
Bear with me ada lagi niii



D. CAKE CUTTING

So bila abis semua lagu-lagu kt atas tu adalah queue untuk cake cutting
Bila pasang lagu ni kami pun bangun nak pi cake cutting


Lagu ni Theme song dari filem "Bram Stoker Dracula"
The best Romantic/ Horror/ Erotic/  Drama film of all time
Betapa kitorang obsessed dengan cerita ni sampai jadi salah satu props wedding


Vlad Dracula and Mina


















Sicnessurfacing




























dan betapa aku obsessed pada Gary Oldman dalam citer ni
hensemnyaaaaa

Let me be the only one...To keep you from the cold
Now the floor of heaven is laid...With stars of brightest gold"



Lagu ni surfacing yang suggest untuk play masa on the way nak pi beli brg hantaran
first dengar terus jatuh cinta
ost filem Sepi

" Kau, tersenyum indah...Tertarik jiwa ku....Buat ku rasa rindu
Kerana ku tahu...Yang kau akan menjadi milik ku"



Sejak aku tengok filem  "Away We Go"
aku terus jatuh cinta dengan lagu ni memang hari-hari dengar until today
Sangat feel good, sangat best lirik dia
pun aku dah convert jadi lagu untuk HAMZA
hahaha
anyway filem ni pun best gila pasal couple ni cari tempat untuk settle down 
untuk besarkan anak 



Lagu ni masa aku praktikal dulu tak saba nak tunggu weekend supaya dapat jumpa surfacing

You know there's nowhere else...I've wanted to be...Than be there when you need me
I'm sorry too...But don't give up on me...And just remember that when you get asleep
I got a little bit closer to you"




The Beatles aku dengar dari Darjah 6
Lagu-lagu dia aku dah hafal and tau by heart
"Something" is definitely our love song

"Something in the way she knows...And all I have to do is think of her
Something in the things she shows me...I don't want to leave her now
You know I believe and how"







Lagu asal oleh The Cure...Cover by 311 jadi version yang sangat best
Lagu ni soundtrack untuk filem Adam Sandler - 50 First Dates
ala filem yang Drew Barrymore ada short term memory loss so Adam Sandler
kena mengorat dia hari-hari...ending dia comel and sad at the same time

However far away...I will always love you
However long I stay...I will always love you
Whatever words I say...I will always love you"



Lagu ni masa first year couple sama surfacing
and tetiba break...fuh heartbroken wey
tapi pastu mend semula after 6 months hence the song
Yes i'm hopeless romantic like that
haih

And I'll be your cryin' shoulder...I'll be love's suicide
And I'll be better when I'm older...I'll be the greatest fan of your life"





Lagu masa tengah cari idea kahwin, survey2 blog org buat prep kawin

"Baby there's something about you that...I can hold on to I'm gonna to hold on to that"



Natalie Cole sang this song edited with her father's version
 accompanied by visual of her Late Father, Nat King Cole
How sweet is that?
Menang 3 grammy terus tau masa 1992
haa lagu ni kitorang dah tuju-tuju lagu konon-konon
so aku tujukan lagu ni untuk surfacing
Masa tu aku lupa dia bagi lagu apa kat aku ntah

"That's why darling, it's incredible...That someone so unforgettable
Thinks that I am unforgettable too"



Phewwww settle
so for the rest of the event ada banyak lagi lagu yang aku buat playlist
which is too many to list here
but I will do it in another entry
sebab ada lebih kurang 100 lagu pick and chosen by me
ahhh now I feel so lovey dovey tak sabar nak balik rumah peluk suami and anak
ngeeee

























4 comments:

Hana Soffelia said...

same here. kalau tak dgr lagu sehari xsah. sbb tu aku buat keje, earphone wajib pakai. aku xleh mengarang new or article kalau tak dgr muzik. aku layan sume musik.

tp kebanyakan playsit u pet, bnyk i tak tau. later dgr. hahaha

Anonymous said...

hopeless romantic! tp lagu 911 tak masuk list ke? hihi

-fara-

Sicness Surfacing said...

hana: yepp aku pun kena pakai earphone. siap buat mix cd nak play dalam kereta haha.. takpa nnt dengar satu2

fara:
The day we find love once againnnnn

LisaLisut said...

ade certain lagu je aku penah dgr tp mostly sumpah xpenah dgr hahahahahahaha. rajinnye ko pet cari you tube and attach hehe