Wednesday, January 09, 2013

Snuff

























After a few weeks researching about baby carrier especially Soft structured Carrier (SSC)
Weighing options
Stalk FB Malaysian Babywearers
Discuss with my Surfacing
Finally we've come to decision
we bought Boba 3G Montenegro

Dulu aku ada beli Mothercare 4 position carrier
But bila pakai tak sampai 30 minit pun dah lenguh
tak selesa and tengok Hamza pun macam tak selesa je
Plus it's a crotch carrier, so tak sesuai untuk baby dah more than 3 months
For below 3 months maybe ok



Source


Reason aku beli sebab Hamza duduk dalam stroller time tidur je
bila bangun mula nangis mintak dukung
So everytime dia jaga satu hal aku menggendong dia and Surfacing tolak stroller
So dari keinginan jadi keperluan pulak...ngeee

We went to Fabulous Mom Ulu klang since ada Year end sale
and boleh test satu-satu carrier tu
So aku test Ergo standard, Jumpsac and Boba 3G
Sayang sekali Snuggbaby Stork takda stok
Aku memang dari awal dah suka Boba
Bila pakai macam selesa je
Ergo pun best sebenarnya tapi body panel dia rendah
and since Hamza baru masuk 4 months kepala baru nak tegak betul
so aku tak berani pakai Ergo lagi
Luckily Boba ni pun black color

So last sunday aku and Surfacing dah gatal sangat nak jalan
dekat Amcorp Sunday Flea Market
Last time pergi bawak stroller
Sangat tak best sebab sempit dan ramai orang
So we went dengan berani tak bawak stroller langsung

We survived 2 hours of babywearing!
We means aku yang bawak hamza la selama 2 jam tu
Hamza macam seronok je jadi kangaroo dalam boba
langsung tak bising dia
dia bising bila aku berenti jalan je
amboi amboi tanak kasi ummi rehat langsung

























Right after this picture was taken, Hamza pun dozed off
Punyala  syok dia tidur takde dia kisah sekeliling dah
Sebab hamza baru 4 months, aku letak roll towel bawah bump dia
kalau tak dia macam tenggelam dalam tu


My review:

1. sangat best sebab tak payah tolak stroller and baby so close to me

2. Hamza tak banyak bunyi and enjoy snugging with me

3. Tak sakit pinggang pun selama 2 jam maybe sebab aku pakai kasut yang betul

4. I dont' think I can babywearing pakai heels (Not that I have one)

5. Panel sangat comfy and rasa ketat kat badan boleh adjustable strap..
rasa macam bawak beg sekolah secara gangster letak kat depan
(mesti penah buat kan zaman sekolah..ngeee)

6. Material cotton, some people kata material tebal dan panas.
I don't know sebab my intention memang nak babywearing dalam shopping mall...
nak bawak tengah2 panas belum lagi

7. Esok dia dah besar sikit boleh back carry and ada tempat rest kaki lagi

8. Ada rain hood/ sleeping hood, so kalau dia tidur boleh pasang untuk support kepala dia

9.Ada tempat zipper untuk letak handphone, kunci kereta and kain lap Hamza. So convenient!

10. ada shoulder strap nak letak handbag so takdela terjatuh2 kat bahu. Tapi sebenarnya tak payah bawak beg lagi bagus. Kalau tak rasa berat sebelah je.

























Hamza dah tidur terlentok baik dengan chest
so no need to put on sleeping hood

Tips babywearing yang kena ingat:
Practice T.I.C.K.S  - tight, in view at all time,close enough to kiss, 
keep chin off chest, supported back.
Selain tu susukan la siap-siap supaya dia tak mengamuk lapar masa tengah carry.

For more tips pergila FB Malaysian Babywearers
Boleh bersoal jawab sama Avid babywearers
As for me carrier akan bawak sama stroller kalau pegi mall besar
Boleh tidur dalam stroller and dukung bila bangun...haaa tak pasal

Anyway ni features Boba 3G:

Features
  • First soft structured baby carrier to promote both head and leg support for babies and toddlers.
  • Suitable for babies from 3kg up to toddlers of 20kg.
  • Comfortably fits parents of heights 150cm – 190cm.
  • Waistband range 25″ – 58″.
  • The redefined 3G version allows the carrier to be used for newborns, without the need of an additional insert.
  • Comes with a removable sleeping hood that supports the child’s head, and provides protection from heat, cold, sun, rain, wind and snow.
  • Removable foot straps (patent pending) ensures baby’s hips, legs and spine and held in a most comfortable and natural frog-like manner, legs apart, knees bent.
  • Multiple pockets for convenient storage.
  • Re-shaped egronomic belt, designed with foam to ensure maximum support and comfort for the carrying adult.
  • Uniquely designed shoulder straps, to allow the ease of carrying a purse or a diaper bag.
  • Safety first – baby is always secure with a military-grade buckle used in the waist belt. No poking poles or metal parts.
  • Supports discreet breastfeeding.
  • Use as a front or a back carrier.
  • One size fits all – completely adjustable, lightweight (carrier weighs less than 1kg), fits adults of all shapes and sizes.

For more Info about babywearing and how to choose one boleh baca this article from boba.
or from malaysianbabywearers.org .
Senang faham and informative.




















Siapa yang carry siapa ni pengsan terus sampai pergi rumah nenek.

3 comments:

LisaLisut said...

wow.cool! tp tak tahan harga dia huhu.. btw i change my url upsanddowns2013. thanks

cha said...

i selalu terfikir bila nampak org pakai camni i ckp 'tak berat ke eh tak sakit dada ke eh?' huhu. yela lepas baca baru la tau dia lg menyokong kan. nak harapkan tangan je dukung memang lenguhla. dpt plak baby yg semangat lg la huhu.

hamza omel sgt tido pengsan huhu

pet said...

lisa: itulaa tapi bila menjadi keperluan terpaksala beli jugak. thanks inform me dah tukar url kalau tak cemana i nak stalk u ..hahahah

cha: cha, at least it's better dari dukung without support and boleh handsfree..haha...kalo tak lenguhlaa hai nak memangku