Thursday, January 17, 2013

Feed























Susu pertama yang Hamza minum adalah susu formula
Susu similac- Hospital selayang yang bagi
Walaupun gov hospital support breastfeeding
tapi kalau ibu tak dapat produce susu after 3 days
dia akan feed baby with formula milk
tapi dia akan encourage ibu untuk pump every hour and ajar breastfeed

Aku memang niat nak bagi breatsmilk dari pregnant lagi
Tapi aku redha
anak aku lahir sebulan awal
masa first nurse ajar breastfeed dia pandai cari dan cuba nak latch
tapi sayangnya dua-dua flat
ya yaaa aku tau susu bukan dari nipple tapi dari areola bla bla bla
tapi nipple tu yang guide baby untuk latching
so memang susah sikit pada mulanya

3 days after delivery baru susu aku ada yang mulanya pada dasar botol
kini dapat 2oz
aku pam dan feed pakai srynge sebab masih terkial-kial nak breastfeed
bila bf dia macam penat sebab tak dapat susu
masa kat NICU aku dok pam sejam setengah baru la dapat 2oz

balik je rumah aku beli siap-siap susu formula s26 Gold
aku try DF tapi hamza reject and taknak direct feed
mula2 kami bagi pakai srynge last2 aku bagi pakai botol je
botol avent and hamza took it well
First day balik rumah aku mengalami bengkak susu yang melampau
sebabnya Medela swing yang husband aku beli kat Onebabyworld tu rosak
Dahla Hamza taknak DF lagi2 bila dah bengkak
Malam tu aku terpaksa makan painkiller
esok dapat tukar yang baru tapi aku sempat marmet and dapatla 1oz je

Masa balik rumah mak aku kejap
aku pakai nipple shield MAM yang aku memang dah beli lama
sebab dah tau flat nipple kan

MAM Nipple Shield














Seronoknya aku masa tu Hamza dapat direct BF and tak payah minum formula milk
Little did I know yang sebenarnya Hamza tak cukup minum
sebabnya susu bergenang kat dalam and kesian my child dapat sikit-sikit je
kuning dia terus naik
maybe sebab dehydrated
aku sedih sebab aku memang susukan dia setiap 2 jam tapi pakai shield ni lah
so aku terus tak pakai dah

Balik je rumah aku asyik pam je
at the same time bila tak cukup aku akan topup formula milk
usually aku selang seli feeding susu ibu dan formula milk
selama 2 bulan aku cuti tu aku tak dapat buat stok
sebab bila aku pam, terus feed hamza
cemana nak buat stok
dia minum 2 oz every 2 hours

Mula-mula bila aku baca blog atau tengok FB KIM tu
terus aku down
rasa macam ish kesiannya anak aku..aku ni tak berusaha lebih ke?
tau jela some mothers dekat KIM tu sangat obses and anti susu formula
bila tengok dorang tayang stok susu..aku telan air liur je...
sekali pam depa boleh dapat 10-12 oz...wow
siap boleh beli deep freezer sebab tak cukup dah dalam fridge
aku sekali pam 2oz je...
kadang2 sampai 2 jam terkial2 sampai sakit
makan jangan ceritala...aku makan nasi 2 pinggan
makan kurma, minum air banyak, minum susu, soya
aku jeles..serius aku jeles sangat
tapi siapalah aku nak menidakkan rezeki orang

Jadi aku redha jela and atas nasihat Surfacing
aku stop being ridiculous and negative
dia kata peduli kan kata orang lain
kita lagi tahu tentang anak kita
tak payah nak jawab kenapa kita bagi susu formula
Most important we already put our effort
bukan saja-saja malas taknak DF, taknak pam susu
taknak makan
yang penting anak kita tak lapar
sanggup ke tengok anak menangis lapar?
aku tak sanggup.

2 minggu before masuk keja
aku jumpa video the correct latching dekat youtube
nama video Breastfeeding Good Latch (with compression) with Dr. Jack Newman 
It is a great video and its working for me!
If only I found this video earlier.
Selama ni aku cradle hold
baby macam Hamza maybe tak sesuai nak cradle hold lagi
kena force dia sikit menggunakan position yang dia ajar tu
Plus some compression untuk  bagi susu keluar
because baby will start sucking when there is milk

First aku try, Hamza latch dengan baik
and dia DF lama sangat
and bila dia lepaskan BR..dia terus tertidur...bila aku sua dia katup mulut
Ya Allah, it is a wonderful feeling.
Bila kita tahu, ye kalini memang anak ko puas minum susu from breastfeed.
Doctor tu memang betul, he is drinking more milk.

NIP first time dan dapat habiskan sepinggan kenny Rogers dengan licinnya





















Since then, he's been drinking really well.
Dia tak refuse breast dah.
Sebelum tu malam2 aku terpaksa bangun buat susu formula
Now I am smiling because boleh direct feed je and Hamza pun kenyang
 Bila dah rajin DF, susu pun meningkat sikit
Now bila pam 30-40minit boleh dapat 5-6oz for both breast
tapi kalau Hamza DF, hanya dapat 1-20z je or takda langsung

Tapi Hamza masih refuse the right one sebab too flat
and sekarang dia dah banyak akal minum pun freestyle
Hamza masih minum formula milk
Babysitter biasanya akan dapat lebih kurang 6oz je susu ibu
itu je yang aku mampu pam
biasanya dia feed 4x siang... so top up 3 botol 4oz formula milk
so far masih setiap dengan S26 Gold...
dulu try bagi Similac Neosure untuk baby premature terus muntah macam air
serik aku nak tukar susu

Aku pun manusia tambah bekerja mengharung jam sejam perjalanan pegi dan balik
aku ada rasa penat
jadi aku takde kederat nak pam setiap 2 jam
Biasanya aku pam sekali pukul 5.30am (selalu skip sebab DF sebelum pegi kerja)
then pukul 10-11am
Then malam tak kisah pukul berapa lah
Yang penting bila balik Hamza akan menggedik-gedik nak minum susu ngan aku
Malah now he loves mommy BR more than bottle
dulu kalau takda susu dia mengamuk-ngamuk
sekarang ada ke takda dia nak lama2 mengempeng
aku pulak kesian














Aku takde mencari milkbooster
sebab aku tau apa milkbooster aku - NASI
kalau aku tak makan nasi..memang susu aku sikit
jadi redha jela badan macam tong sekarang demi anak tercinta
selain tu aku minum soya V-SOY Multi grain
serius sedap gila dah tak rasa soya sangat
dah macam rasa susu HL pun ada
dalam tu ada barley, malt, purple brown rice and black sesame
Aku skip2 susu anmum lacta..bad bad mommy
aku kena start minum balik sebab kadang-kadang sakit gigi
saiko kalsium kurang
Vitamic C pun tak makan...bad mommy...wajib beli ni
tapi aku makan Beepropolis Vitahealth untuk bagi tenaga dan antibodi
Selain tu minum vitagen dan minum milo adalah wajib setiap hari
Horlicks jika teringin je

















Aku tak letak target sampai bila Hamza akan menyusu
dapat sampai 4 bulan ni aku bersyukur sangat masih diberi nikmat ini
walaupun tak sepenuhnya
aku bersyukur jugak hamza tak confuse
kadang-kadang lepas bagi botol, aku bagi BR dia belasah je
Tiap-tiap hari aku just buat rutin pam-DF dengan harapan susu ni sentiasa ada
Selagi Hamza nak minum, aku akan bagi dan berusaha untuk bagi
Aku takde perasaan sedih dah
Inilah rezeki anak aku and aku bersyukur sangat-sangat.
Alhamdulillah.

6 comments:

cha said...

sabar ye u jangan give up. i baca pun i tau u bukan tak usaha nak fully bf tapi dah itu je termampu kan. tu dah keluar jugak susu u sampai kenyang hamza tu mesti u happy kan :)

LisaLisut said...

oh pet.we have same story..cuma...i dh stop bf.huhu..i pki epi,lps habis epi br rs segala sakit jahit tu sume.so my mind fokus ke pain tu je.nurse kata dh sejam nt dia lapar.i plak ms tu pk sakit wpn i mcm alaa nk bg dia SI.i tot bf tu sng.lahir2 sure susu ade pye.im wrong!!!! nurse tu pkai syringe tu suck susu sakit gile nipple i!!!! i pun flat nipple ok.smpai skrg.mak i pn pelik nape la nipple i xmcm dia haha..

i pkai nipple shield pn xjln.hannah dh biasa botol.struggle like hell ms nk ajar dia direct feeding.mmg heaven perasaan ms dia df dlu.i really miss those moment...yg i tgk byk baby boy kuat nyusu so dia akan sll melekat dgn breasts mak.hehe.girl ni suck slow..mcm hannah.dia sucker yg xefektif + i pulak very slowwww letdown.. hmm i just wish i can do well for next baby.kesian hannah dpt susu bdn smpi 4bln je.huhu...

keep pumping.i dlu pn cm u jgk.xde stock.mana i pam tu yg i bg.i mix fm n bm.as long as dia kenyang sihat i ok.at least dia dpt jugak khasiat susu bdn tu drpd xrs setitik lgsg..kan..

pet said...

cha:
I memang takde give up sebab i dah terima dengan hati yang terbuka..hehe..mungkin rezeki anak seterusnya lebih baik..ewah dah fikir anak second..ngee

lisa:
itula i pernah baca breastfeeding journey u dulu. sometimes bila baca story orang yg macam condition i, terus rasa lega sikit.Kalau tak jadi demotivated je down tak dapat fully bf anak.
it's ok lisa, yang penting hannah dapat rasa susu ibu tu and u masih pam untuk dia. itula i pun fikir maybe rezeki anak ni berbeza-beza kan..mungkin anak seterusnya dapat fully bf who knows :)

BAIZURA NATASHA said...

U feel u. U buat i rs smngt blk nk make effort provide bm to my daughter. I nak start df blk. Harus tgk vid tuuu

BAIZURA NATASHA said...

You..nK tanya... Bila u start df ur baby, u try dia x ngamuk eh? I hv problem with df.my baby mst nanges ngamuk susu lambat keluar :(

pet said...

baizura, try and error and practice make perfect. it takes time but it worth the wait :) baby awal2 memang cepat mengamuk sebab perut kecik maka cepat lapar and ketahanan lapar dia kurang. bila flow lambat lagila dia tensen. try practice df bila nak dekat feeding hours bukan masa lapar gila