Monday, July 13, 2015

Cookin' Up Pt 10 - Shepherd/ Cottage Pie


whoaaaa lama gila tak update blog!
dari hari ke hari aku nak update tapi takde mood langsung.
Banyak sangat benda hamza dah masuk sekolah, hamza punya kelas OT
Tapi takpa later lah
kita dah hari-hari terakhir Ramadan
Alhamdulillah sempat merasa Ramadan tahun ni.
Raya biasa-biasa je
open house pun tak buat

Anywhoo since nak raya ni lemme share a very simple recipe, tak banyak bahan
Kalau nak menambat hati orang datang beraya yang sukakan western inilahhh resepinya..cewahh
sedap dia macam WOW!
Again , recipe from Foodwishes


SHEPHERD PIE/ COTTAGE PIE

Layer bawah (Meat Filling)
400/500gm minced mutton atau minced beef
sauted  1 cube butter with 1 onion(bawang holland) dah potong dadu dan 3 ulas garlic hiris nipis
letak olive oil sikit
brownkan minced meat 
dah brown masukkan 1/4 tepung 

letak dash of blackpepper, rosemary, paprika/ chilli flakes, cinnamon
masukkan 1 tsp garam
masukkan tomato ketchup
masukkan chicken broth (kalau takda letak je stok ayam and air)
(jangan banyak air just nice untuk pekatkan)
kalau suka masukkan frozen peas and carrots (aku skip)
kacau sampai pekat

Layer atas (Mashed Potato Filling)
Rebus 5-7 ketul kentang (aku suka guna holland potato) dengan garam
dah lembut sila drain
MASHED dengan 1 cube butter, 1tsp salt, cayenne, cream cheese, cheddar cheese
letakkan 1 egg yolk yang dah beat dengan sedikit susu
mashed sampai semua blend elok and jangan lembik sangat

Letak Meat layer dalam pan
scoop potato pakai scoop ice-cream susun atas meat layer

pastu ratakan dan criss cross kan dengan garfu

tabur apa-apa cheese yang suka sebagai topping
taknak pun takpa sebab dah ada cheese
dalam potato

Baked 30 min - 250c

video


Kos nak buat dalam 25 hengget boleh dapat 6 portion cut besar
atau 8 portion cut sederhana
eh oklahh tu kalau kat kedai 1 portion sederhana dah 12 hengget

SIAP!
SEDAP ...
surfacing makan je dah habis 3/4 tray sekian.




Aku cuti from 15 -27 JULAI Wohooooooo
SELAMAT HARI RAYA!

No comments: