Wednesday, June 12, 2013

To Vaccine or Not To Vaccine

2-3 hari ni aku baca banyak post pasal vaksin
samada kat blog atau facebook
dekat blog aku baca blogger mommy ni yang juga seorang doctor
dekat facebook pula pasal dilema kawan-kawan aku yang nak vaksin atau tidak
I guess ada yang dah join anti-vaccine group and terus rasa 50-50
especially yang MMR tu
tiba-tiba takut kalau anak kita develop allergy pulak lepas inject
pastu belum lagi pasal link MMR dengan Autism
walaupun report wakefield tu dah tak relevan and takde proven scientific research
mengatakan MMR cause AUTISM

Buat masa ni aku masih Pro-vaksin
macam Dr. Dythia kata
"As a doctor, everyday I weight on risk vs benefit decisions like this.
I would only advocate a course of action if the risk is outweighted by its benefit."
 

lagipun aku suka dengan artikel Dr. Zubaidi pasal vaksin
dia kata vaksin ini salah satu tawakal kita kepada Allah
I believe that

On top of mandatory vaccine
aku jugak ambik Pnuemococcal untuk hamza
now dah dose 2
dose 3 masa setahun nanti
I came across radio advertisement about Pnuemococcal
so aku terus visit ABCPnuemococcal
loads of information about this disease and vaccine available for our baby
kat sini they urge people to sign the pledge
supaya PnD vaccine ni available untuk semua baby
melalui NIP (National Immunisation programme) in Malaysia
buat masa ni vaksin PnD cuma available di klinik swasta dengan harga range RM 200-260
Quite pricey kan
but money is nothing compare to protection of our child

Selain tu aku baca jugak facebook Dr. Harlina Halizah Siraj
dia pun risau dengan trend parents Gen Y ni
InsyaAllah ada public forum pasal vaksin nanti kat PPUKM
Looking forward to join the forum

Also discover facebook Vaccine Good and Ugly Bits
I really like this one sebab banyak infographics
tapi ada dia share pasal pear lagi banyak formaldehyde dari vaccine tu
buat aku macam oh my God I feed hamza pear like every other day ok!
kena kurangkan makan pear nampaknya.
ni aku share a few infographic taken from facebook tu source from all over the world







































Bestkan?
terus rasa macam clear semua prasangka buruk yang ada 20-30% dalam diri aku
I guess vaccine or not it's a matter of choice
But It's OUR CHOICE, anak kita tak tahu apa-apa pun
mereka menerima je apa yang kita decide untuk mereka
ada yang cakap kenapa kita nak agungkan sangat vaksin
macam bila vaksin tu confirm anak kita takkan sakit...
macam kita menidakkan kuasa tuhan pulak
yang menentukan sakit ke sihat anak kita tu
Subhanallah
memang bukan macam tu niat kita
tapi penyakit yang macam POLIO tu memang takde rawatan dah kalau kena
samada cripple or die
yang ada cuma PENCEGAHAN sahaja melalui vaksin
and how do you feel bila anak kena tetanus just because of small cut
read this link
sedangkan kita tahu tetanus is preventable by vaccine
note ye, vaksin bukanlah bermaksud anak kita akan kebal dari semua penyakit tu
tapi kita akan mencegah and minimize risiko terkena penyakit tersebut

Government pun ada program and kempen jugak
boleh bukak web Immunise4life
and boleh jugak baca pasal Garis Panduan Keselamatan Vaksin
Also pasal Cairo Declaration for Polio Eradication
so Federation of Islamic Medical Associations (FIMA)
menyeru semua negara islam ambil action untuk implement polio eradication
sebab ada some negara islam yang tak implement pasal perang contohnya
so depa menyeru semua overcome political, religious, cultural and security obstacles
supaya program ni dapat dibuat secara meluas
supaya every baby dapat vaksin polio
kita kat sini yang dapat vaksin tanpa obstacles pulak decide taknak ambik kan...
Ini pulak keterangan dari Majlis Fatwa ye
Vaksin hukumnya HARUS
iaitu berdasarkan kaedah menolak kerosakan adalah didahulukan
daripada mencari kemasalahan





















Whatever it is.
Pilihan di tangan masing-masing
mommy daddy knows best.
I choose to vaccinate my child
I choose to breastfeed my child sampai takde susu dah walaupun tak sampai 1 tahun
tapi itulah rezeki dia, aku redha.
I choose to cook home made food for my child
I choose to sanitize my hand before I handle my child
I choose to be as hygienic as possible
I have done my part.
Now aku berserah segalanya kepada Allah SWT.
Semoga anak-anak kita sentiasa diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur
dan dilindungiNya.

My Life

9 comments:

Dils said...

Oh I agree. I chose to vaccine because I know if I don't and anything happened I won't forgive myself.

Unless there is a clear risk, then I refrain tapi macam doktor cakap, the benefits far outweigh the risk.

Salma Tayo said...

true.this happens to me too.i kept having doubts and such.in the end, i choose to vaccine cause i dont have enough knowledge for why i should say no to it. tawakal kepada Allah.

LisaLisut said...

Good one pet! Love!

LisaLisut said...

Good one pet!

Asz Miza said...

Love thisss..i choose to vaccinate my baby.

I skang da dua tiga hari bagi anak i makan pear sebab nk bg senang poopoo..oh my..kena tukaa le ..

LisaLisut said...

oh btw..pear tu..pttlaaa.tatau lak pear ade benda u mention tu.. hannah berak2 2 hari melecet pungkok dlu ms i bg pear. phew. nsb xde pape. mmg i xske pear pn hehe

Sicness Surfacing said...

thanks guys i just feel it's important to spread this information walaupun jumlah reader mungkin tak ramai but who knows it can make a difference.

anyway i suka sangat bagi hamza makan pear especially yang jenis forrel yg manis tu tapi bila baca ni rasa nak terhenti jantung...now terpaksa la bagi pear sekali sekala je..but i guess formaldehyde tu mesti natural kan sebab dalam buah (sedapkan hati)..

BAIZURA NATASHA said...

Pet. Good one. I asked maryam's paed abt this vaccine thingy. She said, all this while die x pnh amek pusing psl vaksin rota n pneumococcal. Bt day by day, bnyk sgt baby yg kena virus ne n dia sgt sedih tgk those babies yg suffer.

Thanks info psl pear tu Pet

Cik Hazz said...

i totally agree with you. join jgk group anti-vaccine tu tp bila baca komen yg tetb masuk bab nak menidakkan kuasa tuhan, terus blur. awatlah pendek naaa akal sampai nak ckp mcm tu kann. kalau dah obses ni, ssh nak dgr pendapat org lain. huhu..