Thursday, April 08, 2010

Simple Lie




Based on my recent experience
Buat aku terfikir tentang manipulation...
Actually it happens in everyday life
Cuma kita tak sedar je
Tapi pernah tak korang terfikir yang kadang-kadang
Cycle hidup kita ni sentiasa berdepan
dengan penipuan separa sedar
atau dengan bahasa lebih indah…
tweaking
Tak kirala besar ke kecik ke
Tapi bila agaknya menda ni berlaku?
Sebagai contohla…

1. Bila kata free trial tapi sebenarnya ada cost lain
and paksa-paksa orang beli produk jugak

2. Bila pakai kereta Malaysia...
habis je warranty teros jahanam…
tak boleh nak tolak pulak tu…

3. Bila pegi salon konon-konon professional
tapi styling rambut macam setan.. pastu cakap belit-belit…
bila tengah cuci rambut baru nak kata promotion tu tak valid
and bagi pakej lain yang lagi mahal

4. Bila bank charge 50 sen setiap kali nak keluar duit
kat atm selepas 4 kali pengeluaran

5. Bila skin doctor tak bagi warning awal-awal pasal
kesan ubat pil yang buat tangan jadi hitam
and kulit jadi kering

6. Bila makan kat restoran yang dah bertahun-tahun operasi
rupanya baru dalam proses nak apply status Halal

7. Bila makan kat restoran yang pakai logo Halal tipu

8. Bila beli epal hijau yang kata crunchy
tapi rupanya epal gabus

9. Bila buat claim kat company
sampai 9 bulan tak dapat-dapat
(tapi arini dah dapat juga akhirnya..Alhamdulillah)

10. Bila naik teksi cekik darah tak pakai meter charge
dari ampang ke ukay perdana RM12 hari pertama
dan RM14 hari kedua

11. Bila pegi event konon-konon international dan largest
tapi hampehhh... bosan gilee

12. Bila makan pizza hut chunky loaded
rasa kecewa tengok pizza die serabai abes...
konon-konon 10 layers la ape la...
dominos pizza jugak the best

13. Bila keikhlasan disalahertikan,
pengorbanan disia-siakan
dan hanya perselisihan yang dibacakan



Kalau nak buat list memang banyak sangatlah
But this is life...
Apa yang penting ialah belajar dari kesilapan
Dan percaya pada takdir

Kita sebenarnya ada pilihan
Sentiasalah yakin pada diri sendiri
untuk buat pilihan yang tepat...
InsyaAllah.



MY INTERMONOLOGUE:
Alanis Morissette - Head over feet

3 comments:

shana said...

i like this post, memang banyak gk la bende2 yg simple dan masih menipu. tapi baca dari kau nye ni banyak betul gk la penipuan kan. hehhee bab salon tu tkley lupa la plak si fiza tu. haha

Mawar_Mohamad said...

Btul sgt sume perkara yg di highlightkn esp pizza hut chunky loaded tu....xsedap langsung xberbaloi beli.first time menyesal beli pizza hut's limited ed pizza flavour. Blergh.

pet said...

shana:
firt and last la pegi situ..tak tahan psychological tortured..hehehehe

mawar:
pizza hut mmg dah lama kene banned, tapi aku masih tertipu dengan ad chunky loaded tu..huwaaa