Wednesday, December 04, 2013

Cookin' Up Pt 9 (Pan Seared Lamb Shoulder)

aku dah lama dilanda penyakit malas masak
hari-hari makan beli
rasanya sekali seminggu je aku masak sekarang
rasa macam penat wey nak masak after a long day at work
weekend pulak banyak keluar
selalunya kepala aku ligat nak masak benda senang je
so tiba-tiba teringin nak makan steak
easy peasy recipe copy dari internet je
Sides pulak pakai instant memang jimat masa
dalam 30 minute dah siap minus marinated time
so here goes the recipe:



PAN SEARED LAMB SHOULDER
Lamb shoulder (kat giant dalam RM13-18 sepeket ada 4 keping)

bahan to marinate:
5 Garlic crushed
2 tbsp olive oil
lemon juice (half)
thyme
rosemary
salt
blackpepper ground
2 tbsp mint sauce (aku beli bottle fountain mint sauce ada jual kat giant)

how to:
mix semua bahan ni dalam ziplock bag/ bekas
masukkan lamb shoulder goncang2 sampai semua diselaputi bahan di atas
simpan dalam chiller for at least 1 hour
selepas dah chill tu nak masak pulak
kalau ada griller ko grill lah
aku masak atas pan je letak olive oil sikit
siap!

Sides: (paling senang)
Instant betty crocker mashed potato (my fav flavor: butter and herbs)
(cairkan butter- boil with 1 and half cup water and  1 cup milk- letak italian seasoning
letak mashed potato pouch, gaul- tutup api-whip sampai lembut gila)

salad:
aku beli ready to eat salad je siap dah ada dressing
even tak payah basuh sebab dah triple wash katanya


seeee senang kan?
buat pulak air laici ke longan ke
perghhhh


2 comments:

Hana Soffelia said...

masak western ni easy peasy pet? ya allah, pandainya.. kalo msk benda cepat dan senang bg hana ialah msk makann melayu jelah, kari ke, tomyam ke. campak2 je..

LisaLisut said...

heiii kau ni pett. kalau masak western mmg no1. aku xle doh wpn ko kata senang. aym msk kicap or any sayur or lauk2 kuah gulai jgk aku rs senang nk buat hehehe