Friday, October 19, 2012

Birthmark



me at 35 weeks ....a day before warded


























I want to share my experience giving birth to a beautiful baby boy, 
Muhammad Hamza Mohd Zulkarnain.
I would never expect to deliver so early.
I was at 35 weeks of pregnancy and baru masuk keja after a long raya holiday.
Yes, my baby is a premmie and this is my journey...

28 August 2012 – 1st day of work after long raya holiday
Rasanya ada dekat 5 orang tegur aku kata aku dah nampak sarat and muka bengkak.
My boss keep asking me when is my due date 
because he wants to finish some of the work before my long maternity leave

sempat shopping a few big item a day before that





















28 August 2012 -Tuesday– 9.30pm
Aku kencing 2-3 kali masa tengok TV
Masa kali ke-3 pegi kencing I realized ada water coming out and it’s not pee
Aku buat squatting and ada air keluar lagi sikit2
Aku macam alamak…air ketuban leaking ke ni?
So I told my husband and he’s scared
We haven’t pack the hospital beg yet…
I told him we should go to the hospital because memang ada kes leaking ni
Arrived at Hospital Selayang around 10.00pm
After waited dalam half an hour doctor datang seluk
And baru buka 1cm
And my air ketuban pecah terus…
The whole bed was wet sampai aku kena tukar sarung 3 kali
Aku kena warded




















At first I’m so stress..dengan tak pack bag nye langsung 
I plan to pack masa cuti merdeka nanti
So my surfacing balik rumah pack my bag and baby bag 
doctor said I eventually have to deliver the baby within 48 hours




















29 August 2012-Wednesday
Aku tukar to second class ward
Doctor monitor my blood pressure and baby heartbeat
So far everything ok walaupun air ketuban aku masih keluar
I was injected with 1 dose of Dexa untuk matangkan paru-paru baby
I keep telling myself to be positive
Lagipun doctor informed me the baby weight is fine 
probably around 2.3-2.4kg
So it should be ok even though belum full term
My husband ambik GL letter from my office 
he’s the busiest man pegi beli benda2 yang kami tak sempat beli
Siap time ni la aku nak suruh dia beli tungku moden la, set berpantang tanamera la


30 August 2012- Thurday

10.00am
Not feeling any pain and doctor pun pelik
sebab selalu kalau water broke mesti dah start sakit
They insist me to do normal delivery
I was injected with 2nd dose of dexa in the morning

12.00pm
aku kena induce dia letak pill kat bonbon
Dia kata patut akan rasa sakit after 1 hour
kalau ada contraction boleh pegi labour room
They will check after 6 hours

heartbeat baby and contraction reading

















6.00pm
After 6 hours baru 2cm and I seriously takda rasa sakit
Kalau ada pun sengal dekat pinggang je
Aku berjalan dekat wad dengan harapan bukaan tu ada
Semua dok kata mesti baby nak keluar hari merdeka jugak ni
I told the doctor kenapa tak ceaser je sebab dah almost 48 hours
And I’m really worried about my baby
Memangla heartbeat dia ok but what if suddenly ada problem

8.00pm
Ada macam specialist datang around 8pm
Doctor lelaki India and he scolded doctor yang buat round tu
He said “why she’s not in labour room yet?”
Dia kata aku patutnya dapat induce yang drip tu untuk stimulate contraction
And they’re putting our lives at risk kalau biar je macam tu
He said she need to be in the labour room tonight.

11.00pm
Doctor India tu datang and he yelled
“why she still here???”
Doctor lain kata sebab labour room takda kosong
Last2 dia kata aku kena masuk labour room 6am
Dia siap cakap “kalau I nampak dia kat sini lagi you all jaga”
hahaha padan muka korang



31 August 2012- Friday

6.30am
Kena sorong masuk labour room and my husband  boleh masuk sekali
Ada 2 orang doctor intern check and seluk aku pastu berbincang macam serius
Macam dalam dilema
Aku macam apa masalah korang ni? 
Bukan attending semalam suruh aku kena induce pakai drip ke ? 
so aku inform doctor intern tu but they did nothing

7.30am
Attending datang and marah 2 orang doctor intern
Dia siap cakap “kenapa korang tak call aku pagi tadi ko biar je patient macam ni ye”
Yang buat aku nak tergelak sikit sebab attending ni muka dia macam judge masterchef 
yang ada misai tu...
So dia seluk masih 2cm...
Dia pun induce aku





















10.30am
Induce dari 12 dah naik 24 still aku takde sakit contraction
Nurse tu kata kalau orang lain dah sakit gila dah
Kalau takde contraction maknanya takde bukaan nanti
Sepanjang aku menunggu ni aku rasa dah 10 orang beranak
Aku jugak tak beranak-beranak

1.00pm
Doctor datang check and masih 2cm
Dia kata dia akan bagi 4 hours...
kalau takde bukaan aku kena caesarean
Aku memang dah tak kisah dah tak beranak normal
Sebab aku nak anak aku keluar cepat
Aku takut heartbeat dia drop nanti
Induce dah increase ke 48 and aku cuma rasa sakit pinggang
Yang macam period pain tu je
My surfacing pun macam rasanya awak memang akan kena operate je ni

4.00pm
Doctor check and still 2cm
So it’s official – C section
So I was informed about the risk and kena sign form
And prep untuk pegi operation room
Kali ni aku macam nervous tatau apsal
Rasa macam...what if waktu operate aku mati?


4.30pm
Dah dalam operation room
Husband tak boleh masuk
Serius sejuk gila dalam ni
Aku kena spinal jab and terus sakit period tu hilang
Pakar bius tu kata
“saya cucuk ni u beritahu ye sakit ke, ada rasa ke atau takde rasa?”
Aku pun blur eh mana nya dah buat ke belum
Dia kata haaa tu maknanya u tak rasa apa2 lah
Cehhh

So the operation begin
I can hear them because aku memang sedar
Rasa macam orang lukis2 bahagian bawah perut aku
Pastu goyang-goyang
Bunyi macam menda kena sedut…goyang-goyang lagi
Aku dok baca doa Nabi Yunus sepanjang2 tu…

Tiba-tiba attending tu kata
“oh my God david what have you done??”
Aku macam dalam hati alamak david apa ko salah potong ke apa ni?
Pastu aku dengar attending tu dok bebel2 kat si david ni
sambil dengar macam vacuum kena sedut srott srott…
I guess it’s blood
Aku macam damn it la apa ko salah potong ni…
Tak sampai beberapa minit aku rasa macam sesuatu ditarik dari perut aku lepas goyang2
And dengar tangisan kuatttt sangat
Ya Allah
Anak aku dah keluar...
Alhamdulillah
Alhamdulillah
Dia nangis kuat sangat...
Aku pun tunggu la dia tunjuk anak aku..
And sampai ke sudah dia tak tunjuk
Aku cam laa napa dia tak tunjuk langsung anak aku ni
I guess because dia premmie..so kena masuk incubator tu cepat-cepat
Tak lama pastu dah siap
Aku kena bawak ke bilik menunggu
And nurse tu kata sampai aku boleh gerakkan ibu jari kaki baru aku boleh masuk wad
Tiba-tiba aku rasa sejuk sangat sampai menggigil-gigil
Serius menggigil-gigil badan aku sampai dia letak blanket thermal tu
Pastu aku menangis...
Aku tatau kenapa...sedih sebab tak dapat tengok baby ke atau gembira dah dapat baby ke
Nurse tu kata sabarla..baby tu ok jangan risau
Aku tanya dia baby boy ke nurse?
Dia kata takpa nanti tanya suami awak...
Aku macam eh apsal ko tanak bagitau je...boy ke girl ni?
To cut story short lepas 1 hour aku dapat masuk wad
Bila aku nampak je surfacing, aku terus lega
Aku tanya baby ok ke?
Dia kata baby ok cuma kena pegi NICU untuk monitor paru2 dia,
Awak jangan risau esok kita lawat dia..
So dudukla aku dalam wad malam tu without my baby
Sambil terfikir2 cemana la rupa anak aku ni
Walauapapun aku bersyukur semuanya telah selamat
and aku tertidur sampai esoknya...

bangun lepas operate and masih kebas




















Whoaa panjang cerita aku ni
Sambung entry later pulak pengalaman bangun sendiri lepas operate
and jaga my Hamza di NICU
Anyway this is my Hamza at day 44 :) 




















MY INTERMONOLOGUE:

2 comments:

Fara Atiqah said...

garangnye doc india tu..btw alhamdulillah semua selamat. mmg boleh jadi essay pengalaman yang tak boleh dilupakan. hihi.

pet said...

hehehe panjang bebenor kalau cerita pasal anak kan