Friday, June 29, 2012

The Book of Love





Some DIY wedding stuff (25.12.2012)


Back kepada wedding story this time nak cerita pasal DIY stuff 
masa majlis 25 December 2011
Angan-angan aku memang besar kalau boleh semua benda nak DIY
but bila dah makin dekat harinya
makin aku fikir secara rasional
memang tak terkejar unless awal-awal dah prepare macam2
especially bila aku nak DIY pelamin sendiri
Alhamdulillah jadi juga la mengikut plan
We are truly happy dengan outcome dia walaupun takda la cantik mana pun
yang penting white, kemas, takda color, tak semak

1. Pelamin DIY

















Aku and zul start buat pelamin ni hari khamis...majlis hari ahad
We decided it's gonna be all white macam tajuk lagu "Whiter shade of pale"
Tak kisahla baju aku white, background white
walaupun mak aku kondem kata takda colour la, pucat la
Platform anak buah aku buat, carpet bulu beli dekat semua house semeter RM35
langsir buat dekat nagoya
paperfan tu buat sendiri pakai tracing paper inspired by kedai island shop deco

vase kayu beli kat kedai sri gombak ni je
alat merenjis sewa RM50 je
sofa klippan by Ikea sekarang dah selamat kat living room kitorang
bantal kecik, bantal nikah, karpet the whole room sewa for somethingborrowedbynawal
karpet tempat nikah beli dekat Ikea pun selamat dekat living room
bunga telur murah gila beli kat nilai

Wide Shot













close up shot

















So memang jimat la buat sendiri pelamin sebab barang banyak pakai balik
but terpulang pada taste individu
for me the reason why taknak hire vendor sebab harga ridiculous mahal
and bila yang murah tak kena citarasa pulak


2. Barang hantaran


























Memang impian aku nak guna bunga baby breathe as main decoration for my wedding
and dapat aku buat pada hantaran to zul
tapi bukan aku yang buat pun
Thank God, my bestfriend neesa ameera sleepover the night before
memang aku dah agak aku takkan sempat so aku pun buatla emergency call
minta dia tolong buat hantaran

Sa, I cannot thank you enough! serious aku just bagi contoh gambar and lepaskan je bagi neesa buat
and it turns out beautiful!
Neesa dibantu adik dia, eera and sirih junjung tu pulak my dear fareha johari yang buat
I love you guys so much!
Barang hantaran simple saja 5 balas 7


3. Wedding cake





















Wedding cake ingat nak tempah fondant ke apa tapi sebab mahal aku lupakan saja
Then ingat nak bake sendiri and wat icing bagai tapi susah
so lupakan saja
at the end of the day I just bought secret recipe blackforest kosong white tanpa decoration
and at the last minute minta my bestfriend again, Neesa untuk letak bunga orkid kat atas kek tu as deco
So masa nampak tu I was like wow, dari plain jadi nice pulak ada bunga bagai ni
Saaaa rasa nak hug ko sangat
Walaupun hanya 1 tier, bukan fondant but I really love it.


4. Arch Entrance






















Plan asal nak pagola kosong macam bali style
This one build my anak buah yang buat platform pelamin tu
Aku nak warna kayu gelap taktau cemana jadi macam kemerah-merahan pulak
Then my bro in law nak tambah kerawang-kerawang
But it's okay aku tak komplen sebab memang aku takde masa nak oversee menda ni
Again pagi tu Neesa lah yang pasang langsir last minute tu sebab aku memang dah tak sempat
and taburkan batu2 kat tepi
Ingat mula-mula nak beli letak pasu bunga kertas putih kiri kanan
tapi tak sempat beli


4. Other decoration


Table centrepiece


Table centrepiece ni aku beli botol kat Qualitypack sangat murah
then letak white orchid beli dekat Petaling street
Orkid ni jenis murah je 5 batang RM4 je
So memang fresh flower aku spend dalam RM200 je for baby breathe, white orchid and carnation

hanging deco - paper flower


















Hanging deco ni last minit adik aku bai gantungkan
plan asal nak bagi penuh letak paper flower banyak-banyak
but like i mention earlier - tak sempat
So apa sempat jela letak
Tak impressive pun tapi ada la added value for photo




Hanging deco dekat pokok again for photography value je
Frame ikea rm8 tu aku sangkut dengan kain nagoya semeter RM4 tu aku sangkut
salah measure pulak jadila dia macam singkat gitu


5. Meja Beradap
















Aku memang tak fokus sangat dekat meja beradap
aku cuma beli placemat dekat reject shop
and then deco dengan white orchid dalam vase with candle
Susunan pinggan aku bagi gambar dekat uncle aku minta dia follow
dah ok dah cuma dorang salah letak jug air yang kelaka kat situ
Meja ni aku serahkan kat adik aku untuk susun




6. Handbouquet




















Again my bestfriend, Neesa yang buatkan pagi-pagi tu
Sa, you are my saviour!
Macam biasa aku bagi gambar je and she did so well!


I think that's all the DIY stuff yang berjaya buat for my wedding
Walaupun maybe ada hiccup here and there, I consider everything went smooth
and according to plan
nothing major happened, semua lancar, cukup makan
and yang penting  my white wedding theme is fulfilled :)

7 comments:

Anonymous said...

HI, bioleh tau katmana u sewa alat merenjis tu?

nurul

pet said...

Hi,

cuba call fizi - 012 240 4861

Anonymous said...

thank you!

Sicness Surfacing said...

dear anon yang tanya pasal baby breathe, komen u terhilang pulak. I beli bunga baby breathe kat kedai bunga yang besar kat petaling street and kat floristika - bangsar (03-3287 6113)

Amira Rosli said...

Sis alas for the hantaran tu u pakai apa ye? I love the baby breathe idea! 😊

Sicness Surfacing said...

amira: Thanks amira. simple je sebab buat sendiri. dulang hantaran tu pakai dulang kaca sewa dari nawal something borrowed - 0122464407 atau fb somethingborrowedbynawal

NOR ASIKIN Ramli said...

Assalamualaikum sis. Sy mohon halal idea nk buat hntrn ni ye. i really love it. Tq.