Monday, October 11, 2010

Hati Emas




101010
Ramai yang kawin semalam
Datuk Dr. Sheikh Muszaffar, Angkasawan negara pun kawin
Lepas tengok live kat tv3 semalam aku checkla facebook
seperti yang aku sangka mesti ada la komen komen kan
dari manusia manusia yang prihatin

bagi aku, kalau komen membina takpe...
macam selawat ala soprano oleh perempuan tu
memang macam tak berapa sesuai la...

tapi kalau sampai tahap
pengantin perempuan sengih tunjuk gigi pun korang nak komen
dah dia kawin...
dia tengah happy
gigi die pun lawa bukan ada karies gigi ke apa
lantak dia la nak sengih lebar lebar kan
Takkan nak tunjuk muke belacan je depan siaran langsung ni
kang orang kata kahwin paksa pulak
atau kahwin nak cover line ke (ada gak dengar ni)

hati manusia...
memang tak pernah puas

kesian jugak jadi selebriti ke orang ternama ni...
kawin sorok-sorok dikatanya berlagak, lupa daratan
kawin kecil-kecilan kata pengantin sengkek
kawin sederhana dikatanya pengantin bajet
kawin besar-besaran dikatanya membazir... menunjuk-nunjuk
duit tu baik sedekah anak yatim

which is memang betul...
tapi mane kau tau kalau dia memang dah sedekah beratus-ratus ribu kan
kau ado sedekah ke?
ke duit gaji cukup-cukup je kan
(aku pun sama)

pengantin bercakap pun salah
ketawa pun salah
muka nervous pun salah
baju lawa gile pun salah
baju pelik pun salah
lantak dia la wey duit dia
ada dia mintak duit kau?

satu lagi,
tak kisahla Datuk Dr. Sheikh Muszaphar tu bukan astronout
setakat cosmonaut ke space visitor ke
dah tentu lah negara dah nobatkan dia angkasawan negara
suka hati lah kan apa status dia sekalipun
yang penting dia terpilih dari beratus yang apply
(yang bising ni mesti tak lepas saringan calon angkasawan tu agaknya)
portfolio dia pun impressive
bukanlah penyangak mana ke kan

but itulah lumrah manusia
fitrah semulajadi

Let's give peace a chance, ok.
yang penting muhasabah diri
fikir dulu sebelum berkata-kata
Sentiasalah kita mendoakan kebahagian insan lain
Jauhi sifat dengki khianat
Amal Ma'ruf Nahi Mungkar.
Insya'Allah.




MY INTERMONOLOGUE:
Lizzie West - Chariots Rise

4 comments:

~Inaz said...

~ingatke gambo cincin kahwin kamu nanti...WOW!! ngee~

pet said...

jeng jeng jeng..hehe ni namanya pencarian cincin pengikat...cewahhh...

Fara Atiqah said...

wah, ni ke cincin nye?

pet said...

hahaha bukan lah fara...ini saje je tengok-tengok...but aku suke style band macam ni lah...heheheh