masak gulai minang sama umi...
selama ni asik makan je, buat tak reti
so bila masak sekali terus macam aikk senanggg je rupenyeee
haha berlagak betul kan.
Tapi memang betul senang...
main campak-campak je
tapi bahan die banyak gile la
Macam biasa la umi bagi nampak susah
sebab kena tumbuk semua bahan2
Actually ni Gulai ayam...
umi dah modified letak bahan masak rendang
jadi la nama dia Gulai ayam masak rendang
So here goes the recipe:
GULAI AYAM ALA RENDANG

Bahan:
Ayam 1 ekor
Sebuku lengkuas (besar ibu jari)
Sebuku halia (tumbuk)
Serai 6 batang (tumbuk)
Serai 4 batang (titik)
Bawang putih 8 biji (tumbuk)
Bawang merah 13 biji (tumbuk)
Santan sekilo
Cili api 2 genggam
(kalau tak tahan pedas jangan ikut stail umi lak)
Sebuku kunyit hidup (blender dengan cili)
Daun limau purut dah tua 2 helai
Daun kunyit setengah helai
Asam keping 2
Garam (umi letak 5 sudu camca)
Ajinamoto (1/2 camca)
Cara Masak:
1. Tumbuk semua bahan yang ada (kalau malas boleh blender)

bawang putih & bawang merah dah tumbuk

Kunyit, serai & lengkuas dah tumbuk
2. Cili blender dengan kunyit hidup
3. Masukkan santan dan semua bahan-bahan
kecuali daun limau purut dan asam keping

Bahan dah masuk
3. Sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak...
ade la lebih kurang setengah jam juga nak tunggu dia masak.
Cemana nak tau dah masak?
Bila kuah die dah pekat and macam nak mendidih...
warna pon tak pucat

Kacau supaya tak pecah minyak
4. Bila gulai dah masak..masukkan ayam...
agak-agak dah nak masak, masukkan daun limau purut
dan asam keping.
Kenapa tak boleh masuk awal? Nanti gulai pahit.
siap!

So boleh lah makan dengan nasi atau roti.
Kalau nak rasa-rasa rendang keringkan kuah dia.
senang kan?

Fuh terbakar mulut makan...
cili api 2 genggam la katakan.
ngeee.
MY INTERMONOLOGUE:
Oasis - Roll with it
No comments:
Post a Comment