You know...
there's something seriously wrong with me and Shana
We keep posting about food and more food
Anywho,
That other weekend I learn how to cook with Ummi
Nothing really fancy but I wanna learn how to prepare simple dish first
There are 2 dishes -
Ayam masak merah minang & Bendi Goreng Belacan
Later i probably will learn how to cook Gulai Daging
or Masak lemak Ketam Nenas
or even rendang Minang (fuh leceh gila weyy)
Dish 1: Ayam Masak Merah Minang
Bahan:
2 ekor ayam
bawang putih (6-7 biji)
bawang merah (10-11 biji)
Serai (1 ikat - 7-8 biji)
Lengkuas (potong besar ibu jari x 3)
Cili Besar (sesuka hati nak banyak mana)
Bawang Besar (5-6 biji)
Cili sos(suka pakai aminah hassan)
garam
gula
ajinomoto (1 sudu camca dah cukup)
Cara Masak:
1. Basuh ayam bersih-bersih.
Gaul sama garam & limau kasturi
(bagi hilang bau).
Goreng jangan sampai garing.
2. Blender bawang putih, bawang merah, cili besar, lengkuas,
serai (yang dah hiris halus2)...
Kalau nak sedap tumbuk pakai lesung...
tapi sebab aku dah lapar maka blender je lah...
Gile kau,
Umi aku ni kalau masak rendang 10 ekor ayam pun nak tumbuk bahan...
3. Panaskan minyak (orang minang suka letak minyak banyak)
Tumis semua bahan dah blender tadi
4. Letak garam & gula...
Umi letak garam dalam 4 sudu aku kira...
Gula pon dalam 4 sudu gak...
pastu letak sos cili aminah hassan sikit...
saja bagi rasa...
kalau kurang balance rasa manis,
jangan tambah gula dulu
sebab nanti letak bawang besar dia akan rasa manis naturally, ewah
tapi gula dan garam ni terpulang ikut citarasa
dan tahap kesihatan masing-masing ye...
5. So tunggula sampai bahan tumis tu masak...
Pastu letak bawang besar yang dah hiris
(bawang akan maniskan sambal)
Umi suka biar lama-lama (dalam 1/2 jam) tapi api kena kecik je...
supaya cili tu masak betul..nanti takdela sakit perut makan...
cara nak tau cili dah masak nanti dia nampak berkilat...
sereyes aku pon tak paham...
tapi nak bagi senang,
kalau rasa sambal tu dah masak (tak maung)
maknanya dah masak la tu...
5. Dah masak tu masuk la ayam goreng...
gaul dalam 10 minit and siap!
So beza ayam masak merah minang dengan yang lain ialah
tak pakai tomato sauce atau tepung jagung ke apa...
memang pure sambal.
Dish 2: Bendi masak belacan
Bahan:
Bendi (atau sayur2 lain yang disukai)
bawang putih (3-4 biji)
bawang merah (5-6 biji)
cili besar (suka hati banyak mana)
belacan (peket kecil)
garam
air
Cara Masak:
1. Basuh bendi bersih- bersih and potong serong.
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili besar
(sikit-sikit camni tumbuk jela...sereyes lagi sedap)
3. Panaskan minyak.
Tumis semua bahan dah tumbuk.
3. Masukkan belacan secukup rasa...
masuk garam jugak kalau nak ada rasa sikit.
Pastu letak air panas sikit supaya ada kuah...takla kering sangat
4. Dah masak bahan tu masukkan la bendi dan siap!
Gile senang kan masak benda sedap ni.
So ini la makanan aku pada hari ahad itu
(kicap kipas udang adalah wajib buat aku walaupun tak pedas)
best gila
tak sia-sia bangun pagi pergi pasar.
MY INTERMONOLOGUE:
Lifehouse - Storm
1 comment:
pas baca post ko yg ni aku jd lapar gile dan skang nak gi cari makan...esok lusa nak try resipi umi ko...mekacih!
Post a Comment